‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. La numai 20 de ani, un tânăr din Ștefan Vodă a pus pe...

FOTO. La numai 20 de ani, un tânăr din Ștefan Vodă a pus pe roate o afacere cu ajutorul unui grant de la UE

‹ adv ›
‹ adv ›

În satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, tânărul Dorin Țapu, de numai 20 de ani a reușit să obțină un grant în mărime de 14 mii de euro, oferit de Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, prin intermediul căruia a cumpărat un tractor performant și a pus bazele unei afaceri, care numără trei angajați.

La momentul când a depus dosarul, Dorin Țapu era în clasa XI-a. Vârsta nu a fost un impediment, ba mai mult, el a reușit să argumenteze ideea de afacere și să demonstreze că va putea menține și dezvolta business-ul pe care intenționa să-l deschidă.

Satul Turdora este cunoscut în regiune pentru livezile de piersici și nectarine, iar cererea pentru serviciile mecanizate cum ar fi aratul, boronitul, stropitul – au fost întodeauna solicitate.

„Cu ajutorul Uniunii Europene am fondat o companie de prestare a serviciilor agricole mecanizate cum ar fi aratul, cultivatul, stropitul, colectarea crengilor, și de transport. Această idee mi-a venit demult, pentru că fiind de la țară am văzut că este așa o necesitate, adică oamenii fac mai multe lucrări manual, ceea ce este foarte greu, dar și se pierde foarte mult timp. Astfel, prin intermediul companiei mi-am propus să ușurez un pic lucrul”, a comunicat pentru Agrobiznes, Dorin Țapu.

Despre posibilitatea de a participa la concursul de granturi a aflat din internet și a decis să-și încerce norocul.

„Când am depus dosarul am aflat că sunt vreo 300 de participanți, dar au reușit să obțină suport financiar 15 proiecte de la noi și 16 din Tiraspol”, a spus mândru tânărul antreprenor.

În satul Tudora sunt circa 1600 de ha, dintre care apoximativ 500 ha nu sunt prelucrate. În aceste condiții era nevoie de o astfel de companie, care să poată să sprijine fermierii.

„Am decis să rămân în Republica Moldova pentru că sunt convins că mai bine decât acasă nu poate să fie nicăieri, mai mult ca atât, s-a ivit această posibilitate de a benficia de suport pentru a-mi deschide propria afacere”.

‹ adv ›

La moment, compania lui Dorin are 3 angajați. Fiecare este responsabil de anumite activități. Dorin administează lucrul companiei, identifică clienți, planifică lucrările care trebuiesc realizate.

„Sunt student la Universitatea Tehnică, la Facultatea servicii de transport și expediții, respectiv sunt implcat în activitatea companiei mai mult în zilele de sâmbătă și duminică, sau în vacanțe. Administrarea afacerii i-am încredințat-o tatălui meu, dar mă strădui să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă aici. Suntem mulțumiți de numărul clienților pe care îi avem, desigur ne dorim mai mulți, dar acest lucru ține de viitor. Se adresează la noi de la oameni simpli, până la companii mai mari”, a mai adăugat tânărul.

A reușit, în mare parte, datorită susținerii din partea părinților, rudelor și prietenilor care au crezut în succesul afacerii. Nu regretă că a rămas acasă, mai mult ca atât, planifică să se extindă și să ofere servicii mecanizate și în satele vecine.

„Pentru viitor ne propunem să procurăm utilaje agricole noi pentru a putea oferi o gamă cât mai largă de servicii. Banii pe care am reușit să-i adunăm, deja i-am reinvestit și am procurat stropitoare pentru copaci și pentru ierbicide. Am dori să prestăm servicii și pentru satele vecine, dar pentru aceasta este nevoie de mai multe tractoare, dar și utilaje. Cred că este vorba doar de timp”, ne-a spus încrezut Dorin Țapu.

Oamenii din sat sunt mulțumiți de calitatea serviciilor oferite de compania lui Dorin, cu atât mai mult cu cât ajută nu doar oamenii care dețin teren arabil, ci și pe cei care au nevoie de a aduce lemne, sau alte materiale.

‹ adv ›

Barbii Arcadie, proprietarul unei gospodării țărănești din satul Tudora, care deține 10 ha de teren spune că apelează la serviciile companiei date pentru că prețurile sunt convenabile, iar în anumite situații poate să achite mai târziu pentru lucrările făcute.

„Sunt mulțumit de serviciile pe care le oferă Dorin. Tractoarele care sunt la moment în sat sunt vechi, iar tractorul pe care l-a procurat Dorin este unul modern, performant, care permite să realizeze la timp toate lucrările. Pentru că o zi de primăvară pierdută ne costă foarte mult. Tractorul dispune și de un dispozitiv care ne ajută să adunăm crengile rămase după curățare. Această lucrare se face foate repede cu ajutorul plugului pe care îl are compania dată. Până acum era nevoie de mai multe zile până ce reușeam să adunăm toate crengile. Dar și costul este mult mai mic. Ne bucurăm că Dorin a reușit să beneficieze de suport din partea Programului, astfel avem parte de acest tractor modern care poate realiza mai multe lucrări foarte importante și necesare pentru noi”, a comunicat Barbii Arcadie.

Până să inițieze Dorin afacerea, tatăl său mergea la muncă peste hotare, mai mult timp în Germania. Își dorea ca cel puțin, Dorin să nu cunoască drumul străinătății, așa că imediat ce a aflat despre această posibilitate l-a încurajat să participe.

„Am auzit că există așa Proiect și l-am încurajat pe fiu să încerce. A elaborat de unul singur proiectul, iar în urma concursului a câștigat suportul financiar pentru a iniția propria afacere. Noi l-am susținut și am contribuit cu ceva finanțe. El a învățat mult pentru că nu avea cunoștințe despre cum lucrează un tractor, care sunt funcțiile fiecărui agregat în parte. La moment, dispunem de 6 agregate și fiecare din ele își are destinație specifică. Oferim servicii de arat, cultivat, discuit, stropit, totodată ajutăm consătenii să-și aducă lemne din pădure, putem aduce și butoaie cu apă. Prețurile sunt accesibile, de exemplu aratul costă 12-13 lei, stropitul 4-5 lei, cultivatul la fel 4-5 lei. Chiar dacă costul motorinei crește, noi nu putem majora prețul serviciilor”, ne-a relatat Ghenadie Țapu, tatăl lui Dorin.

În satul Tudora mai sunt persoane care oferă asemenea servicii, dar producătorii vin la compania lui Dorin, pentru că, în primul rând oferă un preț accesibil, dar și tractorul este mai performant, respectiv calitatea lucrărilor este mult mai bună.

„Tractoarele obișnuite fac arătura la 10 cm, iar al nostru la 24 cm adâncime. Primăvara se observă, după cum răsar culturile, diferența lucrărilor efectuate. Astfel, pe parcursul a 2 ani de activitate am reușit să ne facem clienții noștri, care vin, an de an, și apelează doar la serviciile noastre. Este mai greu să-i convingem pe oameni să vină la noi deoarece noi lucrăm legal, eliberăm factură și cec pentru fiecare lucrare efectuată. Ca să putem compensa toate cheltuielile suntem nevoiți să mai plantăm și propriile livezi. Apreciez mult Programele care vin cu suport, inclusiv financiar pentru toți doritorii de a iniția afaceri, dar mai ales pentru tineri. Pentru că, cu părere de rău, oamenii de la noi nu dispun de surse financiare pentru ași deschide un business. În momentul în care oamenii nu au posibilități de dezvoltare sunt descurajați”, a conchis Ghenadie Țapu.

Iar Dorin are următorul îndemn, pentru toți cei care doresc să inițieze o afacere.

„Tinerilor care le este frică să încerce le-aș spune că totul e posibil, dacă îți dorești foarte mult”.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Suntem din sudil Moldovei. Avem pamint arabil in proprietate si se doreste de a planta in jur de 10ha pomusoare de padure si anume cornisoare. Cum sar putea de efectuat aceasta ideie in practica cu suportul proiectelor?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii