/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Cât ne costă, totuși, Arena Chișinău? Ministrul Finanțelor: „Nu știu, nu am intrat în esență”

missing
13 aprilie 2018, ora 19:10

Prin aprobarea unui proiect de hotărâre, apărut în ordinea de zi a ședinței de Guvern pe ultima sută de metri, au fost stabilite condițiile parteneriatului public-privat pentru construcția Arenei Chișinău, proiect promovat intens de democrați. Terenul de 69 de hectare din Stăuceni trece, astfel, din domeniul public în domeniul privat al statului, iar Ministerul Educației urmează să creeze o Societate cu Răspundere Limitată cu denumirea „Arena Națională”.

O Societate cu capital de stat. Statul urmează să contribuie în acest capital cu teren și cu o sumă de bani, de două sute de milioane,” susține Octavian Armașu, ministru Finanțelor.

Pe lângă cele două sute de milioane de lei, potrivit proiectului, în primul an de implementare a contractului, statul ar urma să ramburseze până la 25 la sută din valoarea totală a investiției efectuate de partenerul privat. Asta chiar dacă nu se știe, deocamdată, despre ce sumă este vorba. Deși a susținut aprobarea documentului, ministrul Finanțelor nu ne-a putut spune cu certitudine cât ar urma să mai achite statul pentru realizarea promisiunii PDM. Nici nu a intrat în esență, a adăugat el.

„Nu știu detalii, nu am intrat în esență, eu știu că noi trebuie să contribuim cu 200 de milioane la capitalul social. Probabil că la asta și se rezumă 25% din investiții. Pe urmă o să vedem cum va decurge proiectul, va trebui să mergem poate cu careva investiții din partea statului ulterior,” menționează Armașu.

Experții spun că clauza dată este abuzivă. „Noi vedem că 25 la sută din investiția partenerului privat urmează să fie recuperată imediat în primul an, fără ca să fie un venit asigurat în primul an de realizare al proiectului, ceea ce presupune că banii dați, 25% din investiția făcută de privat urmează a fi rambursată până la urmă de bugetul de stat. Asta pe deasupra la angajamentul inițial declarat prin această decizie a Guvernului”, a declarat Veaceslav Negruța, expert economic.

Expertul a mai menționat că există riscul ca din cauza unor tergiversări statul să rămână și fără terenul de 69 de hectare. „69 de hectare pus la dispoziția partenerului public-privat, care se transferă în gestiunea și în proprietatea acestui SRL. Dintre care 10 hectare vor fi nemijlocit sub construcție, iar 59 sunt o formă de garanție, că vor fi recuperați banii investiți de partenerul privat, aici există un alt risc, că intenționat ar putea să se întâmple anumite tărăgănări la anumite etape, respectiv statul să rămână și fără investiția proprie inițială și dator financiar și fără terenul respectiv care servește ca și garanție”.

Dumitru Alaiba, directorul de programe al centrului de Politici și Reforme (CRP), a declarat pentru TV8 că proiectul dat a fost aprobat în condiții netransparente și cu grave încălcări. El mai susține că, prin proiectul are suspiciunea că se pregătește terenul pentru o afacere privată. „Principalul aspect este că noi avem o suspiciune referitor la faptul că aceste condiții sunt aprobate deja în cunoștință de cauză cine va fi și agentul privat. Suspiciunea noastră este că se pregătește terenul pentru un nou bussines cu rădăcini în politică. Asta este principala noastră concluzie”.

În același timp, expertul a menționat că în viitor există riscul unei fraude a bugetului și a patrimoniului de stat. Potrivit lui, hotărârea dată prevede prea multe obligațiuni pentru stat și nimic pentru partenerul privat.

În același context precizăm că, CRP a expediat o solicitare de informații către Guvern în care solicită informații despre proiectul dat.

Menționăm că, Armașu nu este că contribuția statului se va rezuma la 200 de milioane de lei și la terenul de 69 de hectare. „Va trebuie să mergem cu careva investiții și ulterior, dar asta depinde, foarte multe lucruri se vor clarifica după ce va fi finalizată licitația și noi vom primi oferte concrete din partea potențialilor participanți și acolo deja se va configura relațiile financiare între partenerul de stat și privat”, a declarat Armașu.

TV8 amintește că, Centrul pentru Politici și Reforme a spus anterior că proiectul „Arena Chișinău”, propus de PDM pare să fie un proiect netransparent, care va alimenta în continuare corupția din Republica Moldova. Ei notează că proiectul a apărut pe neașteptate în spațiul public, stârnind mai multe întrebări legate de modul în care acesta a devenit o prioritate pentru cetățenii Republicii Moldova, modul cum au fost alocate finanțarea și terenul, dar și mai multe alte procese ce țin de transparența decizională și consultarea populației, care au fost ignorate.

Mai jos puteți citi hotărârea Guvernului:

Potrivit proiectului aprobat, capacitatea arenei va fi de cel puțin 4 mii de locuri, fiind prevăzute o parcare, o zonă pentru antrenamente și o zonă separată pentru Aqua Park, Spa și Fitness. Arena ar trebui să fie gata în cel mult un an din momentul primirii de către investitor a autorizației de construcție. Concursul de selectare a acestuia va avea loc într-o singură etapă, iar durata implementării contractului de parteneriat public-privat este de minimum 10 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram