(doc) Șoferii prinși băuți la volan ar putea fi obligați să susțină examene pentru a recupera permisul de conducere

PolitiaRutiera

Șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne fără permis de conducere și ar putea să le recupereze doar după ce vor susține examene. Această condiție este prevăzută într-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și Codul contravențional.

Proiectul de lege are ca scop ajustarea şi actualizarea acestor acte, în rezultatul înăspririi sancţiunilor pe faptul conducerii vehiculului în stare de ebrietate.

Astfel, legea privind siguranţa traficului rutier ar putea fi completată cu un articol nou „Rebobândirea dreptului/permisului de conducere”. Aceasta prevede că anularea permisului de conducere se dispune de către autoritatea competentă în următoarele cazuri:

#1. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecatorească ramasă definitivă cu pedeapsă penală sau sancţiune contravenţională de privare de dreptul de a conduce vehiculelor pe un termen de 1 an şi mai mult;

#2. titularul permisului de conducere a fost declarat inapt, de către cadrele medicale abilitate să testeze psihofiziologic şi medical conducătorii de vehiculelor;

Permisul de conducere anulat poate fi redobândit, în condiţii generale, după decăderea temeiurilor de anulare a acestuia, la prezentarea unei dovezi în acest sens, susţinerea de către solicitant a examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere la autoritatea competentă, pe categorii şi subcategorii de vehicule solicitate, după frecventarea, în cazurile stabilite a unui curs de instruire antialcoolică şi antidrog.

Organele care asigură executarea pedepsei penale sau sancţiunii contravenţionale de privare de dreptul de a conduce vehicule, remit neîntârziat autorității competente permisele de conducere ridicate pentru anularea acestora.

Vedeți mai jos proiectul de lege:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente