Angela Merkel exclude participarea Germaniei la o eventuală operațiune militară împotriva Damascului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că este „evident” că regimul sirian încă mai dispune de un arsenal de arme chimice după atacul imputat Damascului asupra unei zone controlate de rebeli, însă a exclus pentru moment participarea Germaniei la o eventuală operațiune militară împotriva regimului lui Bachar al-Assad, relatează AFP şi dpa.

„Acum trebuie să recunoaştem că este evident faptul că distrugerea (armelor chimice siriene) nu a fost completă”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin.

Cu toate acestea, Germania doreşte să se asigure că „toate eforturile sunt depuse pentru a arăta că acest atac cu arme chimice este inacceptabil”, a mai spus Angela Merkel.

Fără acordul Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), nicio operaţiune a armatei germane în străinătate nu poate avea loc. Germania a desfăşurat avioane de recunoaştere şi de realimentare deasupra Siriei şi Irakului, însă numai ca parte a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupurilor jihadiste.

Germania a jucat un rol central în distrugerea arsenalului chimic declarat de Damasc după un atac cu arme chimice în care au fost ucise sute de persoane în regiunea Ghouta Orientală, la est de Damasc, în august 2013.

Declaraţiile Angelei Merkel survin la scurt timp după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Franţa are dovada că guvernul sirian a folosit arme chimice săptămâna trecută în oraşul rebel Douma, în care peste 40 de persoane au fost ucise.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...