TOEFL, Cambridge sau IELTS? Care este diferența dintre examenele de limba engleză și care este potrivit pentru tine

Do you speak english

Dacă dorești să studiezi la o universitate de limbă engleză, să obții un loc de muncă sau viză într-o țară anglofonă, atunci probabil știi că ai nevoie de un examen de limba engleză. Examenele cunoscute în toată lumea, pe care le poți trece și în Republica Moldova sunt TOEFL, Cambridge și IELTS. Care este diferența dintre ele și care este cel mai potrivit pentru tine?

#TOEFL – Test of English as a Foreign Language

Testul TOEFL iBT îți măsoară capacitatea de a utiliza și înțelege limba engleză la nivel universitar și academic. El evaluează, de asemenea, cât de bine combini abilitățile de ascultare, citire, vorbire și scriere pentru a îndeplini sarcini academice. Nivelul mediu de calificare în limba engleză variază între Intermediar și Avansat (B2-C1).

Examenul este potrivit pentru studenții care intenționează să studieze la o instituție de învățământ superior, pentru admiterea la un program de limbă engleză, pentru cererile de viză pentru studenți și lucrători.
Examenul este testul bazat pe calculator, care testează, scrie, ascultă și citește abilitățile online. Scorurile testului TOEFL sunt valabile timp de 2 ani de la data testării.

TOEFL este cerut în mare parte de la viitorii studenți din SUA, Europa și din unele țări din Asia.

TOEFL a fost dezvoltat în SUA, dar peste 9 000 de colegii, agenții și alte instituții din peste 130 de țări acceptă scorurile TOEFL. Agențiile de imigrare care eliberează vize rezidențiale și de muncă, precum și agențiile medicale și de licențiere folosesc de asemenea TOEFL pentru scopuri de certificare profesională. Rezultatele sunt primite peste o saptămână și sunt valabile pentru următorii 2 ani.

Un scor de cel puțin 86 de puncte din 120 îți garantează nota 10 la examenul de bacalaureat.

#Cambridge Advanced

Cambridge Advanced (CAE) este un examen de limba engleză, care le oferă studenților testarea competențelor în limba engleză și un nivel ridicat de fluență necesar pentru a reuși la facultate sau universitate pe programe universitare și postuniversitare. Examenul Cambridge Advanced permite, de asemenea, să comunici eficient la locul de muncă și să participi cu încredere la întâlniri sau la tutoriale și seminare academice.

CAE este acceptat în majoritatea (însă nu toate) univeristățile din Europa și este folosit pe scară largă în Marea Britanie, Scoția și Irlanda.

Diploma CAE este acceptată de peste 6 000 de instituții, guverne și angajatori. Rezultatele sunt primite în decurs de aproximativ 2-4 săptămâni și sunt valabile pentru toată viața.

Nivelul B2 îți oferă nota 10 la BAC.

#IELTS – International English Language Testing System

Examenul IELTS este conceput pentru a testa abilitatea lingvistică a persoanelor care doresc să studieze sau să lucreze acolo unde limba engleză este folosită ca limbă de comunicare.
IELTS a fost dezvoltat în Marea Britanie, dar este acceptat pe scară largă de instituțiile de învățământ, de angajatori, de organismele profesionale de înregistrare și de agențiile guvernamentale de imigrare care necesită dovada competențelor lingvistice în cadrul procedurilor de recrutare sau de admitere.

De fapt, IELTS este recunoscut și acceptată de peste 9 000 de organizații din întreaga lume, inclusiv universități, angajatori, organisme profesionale, autorități de imigrare și alte agenții guvernamentale.
Rezultatele sunt obținute în termen de 13 zile și rezultatele sunt valabile timp de 2 ani de la data testării.

Nota minimă pentru 10 la BAC este de 5 puncte din 9.

Toate aceste trei examene includ Speaking, Writing, Listening și Reading și au scopul de a verifica nivelul de cunoaștere a limbii engleze. Diferența dintre acestea este durata pentru care ele sunt valabile și procesul după care se desfășoară.
Înainte de a alege unul dintre examene, fii sigur că ai verificat cu exactitate cerințele universității/programului la care vrei să aplici și nivelul necesar. În caz de strictă necesitate, reuzltatele unui examen pot fi convertite în puctajul altuia prin intermediul unui barem internațional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente