/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Democrația peste ocean: Le pasă cine-i reprezintă! Americanii cer salarii mai mari pentru aleși, ca să refuze mita

missing
12 aprilie 2018, ora 06:37

„Un lucru pe care noi ne străduim să-l schimbăm este că legislatorii de stat activează part-time, ceea ce înseamnă că legislatorii sunt în sesiune doar 6 luni într-un an. Iar în celelalte 6 luni unii sunt avocați, doctori sau gestionează un magazin. Iar alții sunt legislatori tot anul,” susține Rachel Bloom, director de programe.

Legislatorii din New York nu au beneficiat de majorări de salarii în ultimii 20 de ani, susține organizația. „Este o problemă care credem că duce la corupție. Noi vrem să limităm venitul pe care-l obțin din exterior la 25%. La moment, ei primesc 79.500 de dolari pentru lucrul de 6 luni. Asta deși unii lucrează 12 luni. Dacă tu trăiești în NY și reprezinți orașul NY asta nu este o sumă mare ca să-ți plătești chiria, grădinița copiilor. Dacă trăiești în alt stat, e posibil, dar în NY este dificil,” adaugă Bloom.

Activiștii spun însă că este greu să miști lucrurile într-un stat în care Camera Inferioară a Parlamentului este condusă de democrați, cea Superioară – de republicani, iar Guvernatorul, care este ales prin vot direct de către cetățeni, este democrat.

În NY este chiar și o glumă care se numește trei oameni într-o cameră. Conducătorul Senatului, Conducătorul Camerei Inferioare și Guvernatorul se adună într-o cameră și iau în trei decizii asupra lucrurilor care trebuie să se întâmple, să se voteze. În ultima instanță, oamenii cred că este doar un om în cameră care ia decizii și acesta este guvernatorul, deoarece el are o putere mare în NY,” a mai menționat Rachel Bloom.

Una dintre inițiativele promovate de societatea civilă, dar care așa și nu a fost votată, ține de votul anticipat. Oamenii pot vota din timp, cu cel mult o lună înainte de ziua alegerilor, în 37 de state americane. Așa își doresc și cei din New York, în condițiile în care alegerile se desfășoară într-o zi de lucru, iar oamenii nu au liber de la muncă.

Este o inițiativă foarte populară printre alegători. Democrații o vor, republicanii o vor, independenții la fel, toți o vor, dar nu se mișcă deloc în Legislativ. Sperăm că anul acesta va trece, dar rămâne de văzut. La fiecare început de sesiune noi credem că acesta poate fi anul când vom obține acest drept,” ne-a spus Bloom.

Sunt lucruri care trebuie îmbunătățite când ai o prezență la vot de 26%. Este o problemă. De asta încercăm să reformăm accesul la vot în NY, ca să fie accesibil pentru toți, nu doar pentru persoanele care au o zi liberă,” a subliniat Priscilla Grim, manager.

Întrebați ce sfaturi ar oferi pentru ONG-urile din Moldova, reprezentanții organizației americane au spus că cel mai important este ca acestea să fie independente, active, să preseze autoritățile cu întrebări și să insiste să primească răspunsuri.

Noi le transmitem un chestionar cu 40 de întrebări și vrem să știm care este răspunsul lor la toate din ele. Avem comitete create de voluntari în cadrul organizației „Uniunea Cetățenilor”. Ei sunt oameni ordinari, car, în viața cotidiană, pot fi juriști sau lucrează în finanțe, dar ei vin seara, după serviciu, și adresează întrebări oamenilor care candidează pentru un loc în Senat, la Primărie, celor care vor să devină avocați publici,” a conchis Rachel Bloom.

*** Acest subiect a fost realizat cu suportul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram