/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Rubla rusească, la pământ. Moldovenii, sfătuiți să se debaraseze de această valută: „Sper că toți cei care lucrează acolo se vor întoarce acasă”

missing
11 aprilie 2018, ora 19:23

„Ce se întâmplă cu leul, cu rubla, mi-e indiferent”.

„Nu mă afectează. Sunt foarte bucuros că cade toată economia Rusiei. Lasă să cadă dracului că de-acum nu mai știm nici noi cum să scăpăm de ei. Eu sper că toți care lucrează în Federația Rusă se vor întoarce acasă”.

„Desigur că mă influențează, pentru că în Moscova se află fiica și soțul meu. El a trimis bani. Săptămâna trecută a fost 29, acum deja – 24. Cum să-i schimb? Sunt tocmai 100 de lei. Ce să facem acum, nu știu”.

„Este rău. Trebuie, invers, să crească. Eu am schimbat toate rublele”.

Impactul asupra conaționalilor noștri, care primesc bani din Rusia, va fi minor, spun experții. În schimb, cei mai vulnerabili sunt exportatorii moldoveni dependenți de piața rusească.

„Efectele negative asupra economiei din Republica Moldova vor fi simțite doar atunci când rubla va trece pragul de 70 de ruble pentru un dolar. Pentru agenți economici va fi mai simțitor, pentru că un agent economic când vinde în volum mare, face exporturi în volum mare, bineînțeles că fiecare bănuț este dureros pentru buzunarul lui. Tot ce-i posibil ca rubla rusă să se devalorizeze în continuare și să ajungă până la 80 de ruble pentru un dolar. Recomandarea pentru compatrioții noștri este să nu-și păstreze economiile în această valută și să se debaraseze de ea”, susține Svetoslav Mihalache, expert economic.

Un dolar valorează astăzi puțin peste 62 de ruble rusești, iar deprecierea mare de aproximativ 4% este provocată de un nou val de sancțiuni impuse Rusiei de către Statele Unite. Sancțiunile îi vizează pe unii magnați din anturajul președintelui Vladimir Putin și sunt motivate, între altele, de presupusa intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. În timp ce premierul Dmitri Medvedev condamna luni aceste măsuri punitive, ministrul rus al dezvoltării economice asigură că economia Rusiei va face față efectelor sancțiunilor.

„Piețele microeconomice și financiare vor rezista, fără îndoială”, a menționat Maxim Oreșkin, ministrul rus al Dezvoltării Economice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram