Șefa FMI avertizează: „Norii negri” apar pe cerul economiei globale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Christine Lagarde, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), atrage atenția cu privire la riscurile de înrăutățire a climatului economic în viitorul apropiat ca urmare a tensiunilor economice dintre SUA și China. Directorul FMI a avertizat cu privire la „norii negri” care se strâng deasupra economiei globale, în cadrul unui discurs ținut la Hong Kong.

Christine Lagarde a mai spus că sistemul actual al comerțului internațional este în pericol să se dezmembreze, ceea ce ar pune presiune pe creșterea economică globală și ar afecta bunăstarea consumatorilor.

Șefa FMI a criticat politicile protecționiste și le-a cerut guvernelor să renunțe la măsurile restrictive prin care se impun taxe prohibitive afacerilor din alte țări. Se poate ajunge la un „eșec colectiv de nescuzat”, a mai spus Lagarde, potrivit The Guardian.

În discursul ținut la Hong Kong, Lagarde a subliniat că prioritățile pentru economia mondială sunt evitarea protecționismului, protejarea împotriva riscurilor financiare și stimularea creșterii pe termen lung.

„Tabloul general este în prezent unul luminos. Însă putem vedea nori din ce în ce mai sumbri la orizont”, a declarat Christine Lagarde, reamintind că în luna ianuarie instituția cu sediul la Washington și-a revizuit, în creștere, previziunile privind avansul economiei mondiale la 3,9% în 2018 și 2019.

Lagarde a subliniat că FMI continuă să fie optimist în condițiile în care „economiile avansate ar urma să înregistreze o creștere peste potențial în acest an și anul următor”, iar SUA se apropie de un grad de ocupare deplină a forței de muncă. În paralel, în Asia, perspectivele rămân solide „ceea ce este bine pentru toată lumea pentru că această regiune contribuie cu aproape două treimi la creșterea mondială”.

Marea Depresiune (Marea criză economică) va fi palidă în comparație cu următoarea criză financiară care ar putea să vină în curând, potrivit investitorului Peter Schiff, faimos pentru previziunile sale apocaliptice.

„Vestea proastă este că vom trăi o altă mare depresiune și va fi foarte diferită. Se va manifesta în deiferite moduri, mult mai rău decât ceea ce oamenii au trebuit să îndure în timpul Marii Depresiuni”, a spus Schiff, citat de ZeroHedge. „Aceasta va fi o criză a dolarului”, scrie RT.

Potrivit lui Schiff, Rezerva Federală a SUA susține piețele pentru a îndemna oamenii să cheltuiască mai mult, dar, de fapt, bogăția creată este un balon.

„Este într-adevar periculos. Dacă creați o grămadă de bogății false și oamenii ajung să cheltuie bani pe care altfel i-ar fi economisit, atunci subminăm creșterea economică”, a spus el.

În ianuarie, Schiff a prezis că „economia va exploda ca o bombă” din cauza politicii Rezervei Federale, însă președintele Donald Trump va fi cel învinuit.

„Din păcate, asta a moștenit Trump de la Obama. Dar nu e chiar Obama, este Rezerva Federală. Politica monetară a trecut ca un baston de la Clinton la Bush la Obama și acum la Trump. Și suntem aproape de sfârșitul jocului și, din nefericire, Trump va fi tipul asociat cu căderea. Aceste lucruri se vor prăbuși în timp ce el va fi președinte”, a spus Schiff. Facilităţile fiscale vor da Partidului Democrat un motiv pentru a da vina colapsului general pe Trump și republicani, a adăugat investitorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...