Peste 28 milioane de lei, obținuți ilegal din jocurile de noroc on-line și spălați prin intermediul unui off-shore

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele de ordine au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a administratorului unei societăți comerciale. Acesta, în comun cu alte persoane, au realizat o schemă de practicare ilegală a activității de întreprinzător prin intermediul sistemelor de comunicații electronice, spălarea banilor în proporții deosebit de mari și evaziune fiscală, utilizând un sistem de plăți electronice.

Astfel, ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice a Inspectoratului Național de Investigații, Direcției Generale Urmărire Penală a IGP în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au constatat că în ianuarie 2014, în vederea camuflării acțiunilor ilegale de practicare a jocurilor de noroc (pariuri) prin intermediul sistemelor de comunicații electronice, persoana juridică înregistrată într-o zonă off-shore, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială din Republica Moldova.

În calitate de beneficiar al acestui contract, persoana juridică nerezidentă a Republicii Moldova, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, organizând și desfășurând jocuri de noroc de tip pariuri sportive, practicate în regim on-line pe site-uri create în acest scop, a încasat ilegal mijloace bănești de la cetățenii moldoveni, prin intermediul conturilor deschise în sistemul de plăți electronice, deși aceste activități constituie monopol de stat.

În rezultat, făptuitorii, au obținut un profit în sumă totală de circa 28 milioane de lei. Originea ilicită a veniturilor obținute în lei moldovenești era deghizată prin convertirea în euro și dolari SUA, ulterior transferați în instituțiile bancare din Germania și Liechtenstein.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, în vederea asigurării recuperării prejudiciului și confiscării bunurilor obținute prin infracțiune, au fost puse sub sechestru mijloace financiare în sumă de circa 8 milioane de lei, bunuri imobile și mobile care aparțin învinuiților, inclusiv 4 autoturisme de lux și cote părți din apartamente și loturi de teren.

Dacă vinovăția inculpaților va fi demonstrată în procesul de judecată, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea până la 10 ani și amendă până la 16 000 unități convenționale, iar persoana juridică riscă lichidarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...