Unul dintre cele mai importante premii ale literaturii internaţionale. Mircea Cărtărescu a fost distins cu Premio Formentor de las Letras 2018

mircea cartarescu
Foto: evz.ro

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost distins cu un premiu internaţional pentru literatură, Premio Formentor de las Letras 2018, în valoare de 50.000 de euro.

„Editorul meu spaniol, Enrique Redel, mă anunţă că tocmai am primit «Premio Formentor», unul dintre cele mai importante premii ale panoramei literare internaţionale. (…) Mulţumesc mult juriului care m-a găsit demn de o astfel de onoare”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul a precizat că primul câştigător al premiului Formentor a fost J.L. Borges, căruia i-au urmat Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia şi Alberto Manguel.

Anunţul a fost făcut şi de cotidianul spaniol El Pais, citat de hotnews.ro, care a notat că Mircea Cărtărescu a primit acest premiu „în semn de recunoştinţă pentru opera sa destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane”, conform deciziei juriului.

Premiul îi va fi acordat scriitorului la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul Conversaţiilor literare Formentor din Mallorca.

Premiul, în valoare de 50.000 de euro, recunoaşte operele unor mari autori care şi-au dedicat vieţile literaturii, „ca o modalitate de a-şi proteja moştenirea culturală”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente