Linkuri accesibilitate

Rubla continuă să se devalorizeze ca urmare a ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite


Rubla continuă să se devalorizeze ca urmare a ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite. Marți a pierdut 4,5% din valoare față de dolar, ajungând la 63 de ruble pentru un dolar, cotă care mai fusese atinsă în decembrie 2016. Și tot pentru prima dată din 2016, euro a ajuns la 78 de ruble.

Firmele cotate la bursă au suferit de asemenea, iar vicepremierul Arkadi Dvorkovici a recunoscut că investitorii sunt neliniștiți de ultimele sancțiuni americane care vizează mai multe zeci de firme, oameni de afaceri și figuri politice apropiate președintelui Vladimir Putin. Guvernatoarea Băncii Centrale a asigurat însă că, pentru moment, Rusia este stabilă financiar, iar Banca are multe modalități pentru a interveni în apărarea rublei.

Publicația economică „Vedomosti” relata marți că guvernul s-ar gând să înființeze „paradise fiscale” în enclava Kaliningrad și la Vladivostok, pentru a oferi oligarhilor un loc de refugiu și pentru a repatria astfel din banii transferați acum în băncile occidentale și care riscă să fie blocați ca urmare a sancțiunilor.

XS
SM
MD
LG