Erdogan critică declarația lui Lavrov despre Afrin și afirmă că Turcia va decide ea însăşi asupra regiunii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat marți declarația ministrului de externe rus Serghei Lavrov cu privire la viitorul regiunii Afrin din Siria și a afirmat că Ankara va decide ea însăși asupra detaliilor restituirii acestei zone către poporul sirian, informează Reuters.

„Știm foarte bine cui o vom preda. Înainte de toate, să vorbim despre predarea de zone aflate sub controlul altor țări în Siria către Siria”, a declarat Erdogan în fața jurnaliștilor, respingând astfel afirmațiile făcute de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

„Atunci când va veni timpul, vom preda Afrinul personal poporului din Afrin, dar timpul când acest lucru se va întâmpla depinde de noi, noi vom decide aceasta, nu domnul Lavrov”, a spus președintele Turciei.

Serghei Lavrov a declarat luni că cea mai ușoară cale pentru normalizarea situației din Afrin este de a aduce zona înapoi sub controlul guvernului sirian, a informat agenția de presă rus Interfax.

Chiar dacă Turcia colaborează atât cu Rusia, cât și cu Iran în vederea reducerii violențelor în Siria, Ankara a cerut de nenumărate ori ca președintele Siriei, Bashar al-Assad, să se retragă din funcție și i-a susținut pe insurgenți împotriva lui. Principalii susținători ai lui Assad sunt Rusia și Iranul.

Turcia a demarat o campanie militară pentru a-i alunga pe combatanții kurzi din Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) din regiunea Afrin, situată în nord-vestul Siriei, în timp ce forțele aeriene ruse și milițiile susținute de Iran au sprijinit ofensivele armatei siriene din regiunile Idlib și Ghouta.

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat la rândul său că Afrinul ar trebui să fie predat armatei siriene.

Turcia consideră YPG, care sunt susținute de SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), drept organizație teroristă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...