(foto, video) „Revoluția tinerilor” și căderea regimului comunist din Moldova. Care au fost cele mai importante evenimente produse pe 7 aprilie 2009

1280px-Chisinau_riot_2009-04-07_02

Alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de Partidul Comuniştilor din R.Moldova (PCRM), au generat proteste masive ale tinerilor la Chişinău. Pe 7 aprilie, manifestațiile pașnice s-au transformat în violente, producând devastări ale instituțiilor de stat, cum ar fi Parlamentul și Președinția.

În acest context, echipa #diez vă aduce aminte  despre cele mai importante acțiuni care s-au întâmplat în acea perioadă în Chișinău.

#În dimineaţa zilei de 6 aprilie 2009, Comisia Electorală Centrală a anunţat rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar din 5 aprilie. După prelucrarea a 96,51 la sută dintre procesele-verbale ale secţiilor de votare, Partidul Comuniştilor acumulase 49,94 la sută din voturi (60 de mandate), Partidul Liberal 12,82 a sută (16 mandate), Partidul Liberal Democrat 12,27 la sută (14 mandate), iar Alianţa Moldova Noastră 9,83 la sută (11 mandate).

#În seara zilei de 6 aprilie, aproximativ 15.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

#Pe 7 aprilie, până în jurul orei 12.00 protestele au fost paşnice. După prânz însă, protestatarii au început să arunce cu pietre în clădirile președinției şi Parlamentului. O autospecială a pompierilor a încercat atunci să îi stropească pe protestatari cu apă, dar s-a retras din cauza atacurilor cu pietre şi ouă.

#În jurul orei 13.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în apropierea Parlamentului şi a Preşedinţiei se adunaseră aproximativ 30.000 de tineri, iar altercaţiile între poliţişti şi protestatari s-au intensificat. Zeci de tineri şi poliţişti au fost răniţi. După o jumătate de oră, câţiva manifestanţi au spart uşa clădirii preşedinţiei şi Parlamentului şi au început să scoată în stradă diverse obiecte din interior. În incinta clădirilor, protestatarii au dat foc mobilierului, în timp ce afară poliţiştii au lansat gaze lacrimogene. În tot acest timp, televiziunea publică a difuzat un film artistic, iar radioul public a difuzat muzică.

#În jurul orei 17.00, reprezentanţii partidelor parlamentare se întrunesc în clădirea Guvernului pentru negocieri. Partidele de opoziţie au declarat că vor cere Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor parlamentare.

#Violenţele au continuat, iar drapelul României şi cel al Uniunii Europene au fost arborate pe clădirea Parlamentului, iar spre seară de pe acoperişul Parlamentului ieşea fum negru, de la ferestre se vedeau flăcări. Atmosfera generală era una de haos, în Parlament şi preşedinţie intra și ieșea oricine după bunul plac. Pe cele două clădiri sunt scrise inscripţii precum: „Basarabia, pământ românesc”, „Jos comuniştii” şi cuvinte obscene.

#Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, le-a adresat un mesaj cetăţenilor la postul public de televiziune Moldova 1, calificând protestele din centrul Capitalei drept o tentativă de lovitură de stat şi acuzându-i de organizarea lor pe liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal şi Alianţei Moldova Noastră. „Organizatorii acestui puci şi-au format un scut viu alcătuit din studenţi, liceeni şi elevi, pe care i-au instigat să vină în piaţă”, a declarat el. „Scopurile puciştilor sunt evidente: desfiinţarea statului moldovenesc, lichidarea democraţiei”, spunea liderul comunist.

#În noaptea de 7 spre 8 aprilie aproximativ 200 de persoane, printre care şi minori, au fost reţinute în centrul Capitalei. Potrivit MAI, după miezul nopţii mai mulţi manifestanţi în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor au atacat agenţi economici şi au spart magazine. Poliţia a fost nevoită să intervină şi a utilizat gloanţe oarbe, anunţa serviciul de presă al ministerului. Mai târziu s-a constatat că în noaptea respectivă zeci de tineri au fost bătuţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în comisariate. Tot în acea noapte, Valeriu Boboc a murit în urma loviturilor.

Ce avem acum?

Un tânăr ucis, sute de răniți și tineri maltratați în comisariatele de politie. Acesta este bilanțul protestelor din 7 aprilie 2009.

Au fost cercetați penal și ministrul de interne de atunci Gheorghe Papuc și fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari. Aceștia, însă, au fost achitați de Curtea Suprema de Justiție.

Asta, deși, inițial Papuc a fost condamnat la 4 ani cu executare, iar Botnari la 2 cu suspendare. Curios este ca decizia Cutii Supreme de Justiție a fost luata în timp ce Papuc era dat în căutare națională.

Alexandru Pînzari, pe atunci șef adjunct al Serviciului Operativ al MAI a fost achitat în toamna anului trecut în dosarul 7 aprilie, în care era învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. Actualmente, deține funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție.

În timpul protestelor din 2009, actualul ministru de interne, Alexandru Jizdan, era șef al Departamentului Servicii Operative al MAI. Numele său nu a figurat în niciun dosar în urma protestelor din 7 aprilie.

După 7 aprilie au fost pornite 71 de dosare penale pentru tortura și depășirea atribuțiilor de serviciu. Însă doar 28 de polițiști au ajuns în instanță, restul fiind suspendați, inclusiv din cauza ca nu a fost stabilită identitatea polițiștilor, întrucât purtau cagule. Potrivit procuraturii generale, 17 polițiști au fost achitați.

În cazul a doi colaboratori de poliție a fost încetată urmărirea penale, iar 11 persoane au primit închisoare cu suspendare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente