(video) ABC-ul presei: Hărțuirea pe Internet sau cyberbullying, Cum să previi ori să te protejezi de acest fenomen

bbbbbbbb

Replicile ironice, cuvintele răutăcioase sau mesajele umilitoare fac parte adesea din viața cotidiană a tinerilor. Dar dacă acestea ajung în spațiul online sau sunt trimise prin intermediul rețelelor de socializare, impactul lor crește și pot deveni o adevărată amenințare. Iată de ce, hărțuirea online sau cyberbullying, cum i se mai spun, trebuie luată în serios și tratată imediat. Cum să ne protejăm de acest fenomen aflați mai jos.

Hărțuirea online este un fenomen complex ce se realizează în mediul virtual cu ajutorul tehnologiilor și serviciilor electronice de comunicare. Ceea ce face ca hărţuirea online sa fie şi mai periculoasă este faptul că odată Informaţiile deranjante despre tine, postate pe Internet, acestea sunt foarte greu de eliminat definitiv pentru că mereu altcineva s-ar putea să le copie și posteze altundeva iar ritmul multiplicării acestor postări este şi mai mare decât în viaţa reală.

Să fie hărţuit i se poate întâmpla oricui și oricând. Eşti victimă a hărţuirii onlinem dacă te regăseşti în cel puţin una dintre afirmaţiile ce urmează:

#Ţi-a fost invadat spaţiul personal sau domiciliul, pe cale electronică. Se poate realiza practic prin orice mijloc, de la mesajele text şi vizuale trimise pe email sau SMS, la postările agresive sau zvonuri răspândite pe bloguri şi reţelele de socializare;

#Mesajele ofensatoare despre tine sunt prezentate în spaţiul public;#

#Informaţia răutăcioasă se distribuie foarte ușor;

#Este dificil, dar nu imposibil, de identificat autorul postărilor sau comentariilor ofensatoare;

#Ţi-a fost creat unul sau mai multe profiluri false;

#Au fost create pagini web cu informaţie despre tine şi se încearcă intimidarea ta;.

Hărţuirea online se realizează prin:

#Videoclipuri, comentarii, mesaje;

#Dezvăluirea informațiilor personale ale altcuiva;

#Filmarea rău intenționată a unei persoane fără consimțământul său;

#Postarea conținuturilor pe Internet, cu intenția de a umili pe cineva;

#Instigarea la hărțuire a altor utilizatori.

De ce unele persoane sunt hărţuite?

Acest comportament nu presupune existența unui conflict bazat pe o problema reală. Unele persoane aleg să îi hărţuiască pe alţii şi să îi pună într-o lumină proastă din dorința de a-și câștiga puterea și autoritatea.

Cine sunt cei care hărţuiesc?

Cel care îi hărţuieşte şi îi intimidează pe ceilalți nu poate fi numită o persoană puternică și încrezătoare. Mai degrabă invers.

Cei care sunt agresivi, în acest mod se simt superiori doar dacă îi lezează pe ceilalți, crezând că, astfel devin mai populari și mai puternici. Deseori, ei înșiși sunt victimele agresiunii sau preiau acest comportament de la persoane din anturajul lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente