„Educația pentru Supraviețuire” ar trebuie să fie o nouă disciplină obligatorie. Cum poți semna patiția

DSC05596
Foto: Gazeta de Sud

Erica Zucec, a elaborat o petiție care are drept scop introducerea în școli a disciplinei „educație pentru supraviețuire”. Această petiție vine în urma incendiului din Kemerovo în urma căruia au decedat mai mulți copii.

Pe 3 aprilie 2018, în L.T. „Milescu Spataru” din Chișinău a avut loc un incendiu. Nimeni nu a avut de suferit, dar din înregistrarea video efectuată de un elev, s-a văzut că evacuarea a avut loc haotic, copiii erau panicați și nu știau cum să se comporte în astfel de situație. Cu atât mai mult, copiii din clasele primare se află în situație de risc sporit, fiind total dependenți de maturi.

Copiii sunt cei mai neprotejați în situații excepționale, fiind totalmente dependenți de reacțiile și comportamentul celor maturi. Peste 60% din timpul zilei copii se află în instituțiile de învățământ, instituții sportive sau de creație, acasă sau în locuri de agrement, sub supravegherea unui număr redus de cadre didactice, persoane mature sau singuri, presupune un risc sporit în cazul izbucnirii unei situații excepționale.

Pentru a asigura un nivel optim de siguranță și supraviețuire în situațiile excepționale și tragedii provocate în urma acestora, consideram că este vitală elaborarea și introducerea în curricula grădinițelor, școlilor, colegilor și universităților, orelor de „EDUCAȚIA pentru SUPRAVIEȚUIRE”.

Autoarea petiției, doamna Erica Zucec, menționează că – „Scopul disciplinei EDUCAȚIE pentru SUPRAVIEȚUIRE” ar fi deprinderea la copii și tineri a unei atitudini conștiente și responsabile la toate aspectele ce țin de un mod sigur și sănătos de viață, siguranța personală și siguranța celorlalți, inclusiv securitatea digitală, asimilarea de cunoștințe și abilități de recunoaștere și de evaluare a situațiilor periculoase în viața de zi cu zi și în caz de situații de urgență, calamități naturale, tehnologice și sociale, precum și aptitudini și abilități de prim ajutor, pentru a se proteja și pentru a oferi atât auto-ajutor cât și ajutorul reciproc„.

Astfel, autoare petiției propune tuturor părinților, prin SEMNAREA PETIȚIEI ON-LINE, să solicite:

– Ministerul Educației, culturii și cercetării în parteneriat cu Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, Administrația publică locală, Serviciul protecție civilă și situații excepționale să elaboreze de urgentă curicula pentru disciplina ”EDUCAȚIA pentru SUPRAVIEȚUIRE” pentru grădinițe, școli colegii, universități ș.a.

– Introducerea orelor de “Educație pentru Supraviețuire” ca disciplină obligatorie, cu simulări și exerciții practice în curicula de studiu pentru grădinițe, școli, colegii, universități ș.a.

Petiția poate fi semnata AICI și după ce se vor colecta cel puțin 3000 mii semnături  va fi expediată spre Ministerul Educației, culturii și cercetării în parteneriat,  Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, Administrația publică locală, Serviciul protecție civilă și Prim-ministru Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente