Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Siegfried Mureșan, despre rezultatele vizitei…

Siegfried Mureșan, despre rezultatele vizitei deputaților europeni: când ajung cele 100 de milioane de euro la Chișinău

http://gov.md

Siegfried Mureșan, președintele Delegației Comisiei pentru Buget a Parlamentului European, spune că asistența macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro va ajunge în R. Moldova după ce vor fi îndeplinite condițiile Uniunii Europene. Eurodeputatul Mureșan nu poate spune exact în care lună vor ajunge banii, dar speră că ajutorul financiar va fi virat până în luna mai. Acesta susține că deputații Parlamentului European pleacă din Moldova cu certitudinea că investițiile UE sunt importante pentru oameni.

Între 3-6 aprilie, La Chișinău se află un grup de Deputați din Parlamentul European pentru a evalua nivelul de realizare a reformelor și utilizare a sprijinului financiar oferit de către UE. Delegația Comisiei pentru Buget este condusă de către eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

„Eu sper că banii vor veni până în luna mai, dar nu poți da niciun termen. Banii vin atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite. Noi dorim să ajutăm Moldova cu 100 milioane de euro. Condițiile au fost îndeplinite la nivel tehnic. Comisia Europeană se ocupă de aspectele tehnice”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul conferinței de presă susținute vineri, 6 aprilie, la Chișinău.

Pe lângă întâlnirile oficiale cu Guvernul, șeful statului, oameni de afaceri, opoziția extraparlamentară și societatea civilă, Siegfried Mureșan menționează că Delegația UE a vizitat mai multe instituții publice din țară care au beneficiat de asistență financiară. Deputații europeni, susține Mureșan, au examinat, în special, pe absorbția fondurilor europene și impactul banilor UE în teritoriu.

„Am fost la Varnița, unde am văzut un centru medical extins cu fonduri europene. Până la 12 mii de persoane se tratează la Varnița. UE a oferit 180 mii de euro pentru extinderea centrului medical. Tot la Varnița este o școală reparată din fonduri europene. Peste 350 de elevi beneficiază de condiții bune, încălzire cu biomasă și ateliere de tâmplărie. Am fost în satul Cărpineni. Acolo școala, primăria și centrul medical au schimbat sistemul de încălzire pe biomasă. În tot raionul Hâncești, peste 10 mii de persoane au încălzire pe biomasă. UE a oferit raionul Hâncești 518 mii euro. În Republica Moldova, 209 instituții publice se încălzesc cu biomasă datorită UE care a oferit un ajutor de 12 milioane de euro. Complexul Manuc Bey a beneficiat de 2,4 milioane de euro”, precizează Mureșan.

Bani din partea UE a primit și Inspectoratul General de Poliție (IGP). Instituția a fost dotată cu tehnologii de ultimă generație care permite identificarea infractorilor, documentelor false, banilor etc. IGP a primit 4,4 milioane de euro.

Siegfried Mureșan a mai spus că proiectele implementate cu ajutorul banilor oferiți de UE le-au lăsat o impresie bună eurodeputaților aflați în vizită în Republica Moldova. „Banii investiți în Moldova pot duce la îmbunătățirea vieții oamenilor, copiilor, persoanelor bolnave, siguranța cetățenilor în ansamblu. Plecăm cu convingerea că investițiile UE sunt importante”, a concluzionat Mureșan.

O delegație din 14 membri ai Parlamentului European se află în R. Moldova în perioada 3−6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE − R. Moldova, dar și utilizarea sprijinului financiar oferit de UE. Delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a fost condusă de Laima Liucija Andrikienė, iar cea a Comisiei pentru Bugete – de către Siegfried Mureşan.

R. Moldova a solicitat asistență macro-financiară din partea Uniunii Europene în august 2015 și a reiterat această solicitare în martie 2016. La 13 septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul UE au hotărât să acorde Moldovei un împrumut în valoare de maximum 60 milioane EUR cu un termen maxim de scadență medie de cincisprezece ani și un grant în valoare de până la 40 de milioane de euro. Pachetul de documente privind acordarea asistemeței macro-financiare a fost semnat de Moldova și UE la 23 noiembrie curent. Asistența este pusă la dispoziție timp de doi ani și jumătate. Banii vor ajunge în trei tranșe, primele două tranșe vor fi de până la 30 de milioane de euro, iar a treia, de până la 40 de milioane de euro.

Alocarea fiecărei tranșe este condiționată de o listă criterii exacte pe care guvernarea de la Chișinău trebuie să le îndeplinească. Prin urmare, înainte de eliberarea fiecărei tranșe, Comisia Europeană, în cooperare cu autoritățile naționale și cu personalul Fondului Monetar Internațional, va verifica dacă condițiile legate de această asistență au fost respectate în mod adecvat .