Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Dodon despre relațiile…

Ce spune Dodon despre relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă?

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a transmis un mesaj de felicitare lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, cu ocazia aniversării a 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

„Istoria relațiilor dintre țările și popoarele noastre cuprinde, însă, o perioadă mult mai lungă. Ne leagă credința ortodoxă unică, o istorie comună de mai multe secole, ani de luptă și făurire în comun… Poporul moldovenesc nu va da nicicînd uitării toate acele fapte bune pe care le-a făcut și continuă să le mai facă Rusia”, a declarat Dodon.

De asemenea, președintele pro-rus s-a arătat dezamăgit de acțiunile Guvernului, care „doresc să compromită relațiile dintre Moldova și Rusia”, referindu-se aici la expulzarea diplomaților ruși și semnarea declarației privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Igor Dodon l-a anunțat pe Farit Muhametşin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, că vrea să meargă într-o vizită de lucru în Federația Rusă, în a doua jumătate a lunii aprilie. „În relațiile moldo-ruse s-au acumulat mai multe probleme, care impun necesitatea soluționării neîntârziate la nivel înalt”, i-a spus Dodon ambasadorului rus.

Amintim că, de la investirea sa în funcție, Igor Dodon a fost de opt ori în Federația Rusă, însă, niciodată în România sau Ucraina. Președintele care își arată deschis susținerea și loialitatea pentru Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, vorbește mereu despre statalitatea R. Moldova. Cu toate acestea, anume el este cel care se opune retragerii trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova. Tot el, în timpul campaniei electorale pentru funcția de președinte al R. Moldova, în octombrie 2016, a declarat că „Crimeea aparține Federației Ruse”. Această declarație a scandalizat Ucraina. Deputaţii din Rada Supremă de la Kiev au solicitat Serviciului de Securitate din Ucraina declararea liderului PSRM de atunci, Igor Dodon, persona non-grata  pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, Dodon a preferat să evite să vorbească despre conflictul din Ucraina și anexarea Crimeei de către Federația Rusă. De asemenea, de fiecare dată, președintele R. Moldova evită să vorbească despre ajutorul financiar oferit de statele Uniunii Europene, în special România, care a reparat peste 900 de grădinițe și școli.