17:48:30 25.04.2024
Stiri

GEST // Mii de cetățeni ai R. Moldova care muncesc în străinătate au trimis acasă 1,1 milioane de lei pentru a-și ajuta localitățile de baștină

Social 06.04.2018 12:23 Vizualizări2453 Autor: Ziarul National


Chiar dacă au plecat de acasă în căutarea unei vieți mai bune, 3 400 de cetățeni ai R. Moldova aflați în toate colțurile lumii au trimis acasă 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding.

Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări pentru proiectele desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.

Cu banii veniți din străinătate, constribuția localităților și a partenerilor de dezvoltare vor fi îmbunătățite condițiile de trai în 13 localități, datorită creării de noi servicii locale, cum ar fi aprovizionarea cu apă potabilă, evacuarea deșeurilor, întreținerea drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.

„Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, a afirmat Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei sau 60 635 de dolari. Cea mai mare sumă transferată este de 500 de dolari, iar cea mai mică de 24 de lei. La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării de 127 de mii de dolari, dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15 000 de dolari pentru fiecare proiect comunitar.

Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri: „Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac, UTA Găgăuzia – peste 13 000 de dolari.

„Am reușit să apropiem băștinașii din toate colțurile lumii. Am constatat că practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA. Cu siguranță eforturile noastre de mobilizare nu se vor opri aici”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina, raionul Orhei.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi - 25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua. Localitățile au fost selectate prin concurs.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md