/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

O pacientă ar fi rămas fără rinichi din cauza neglijenței șefei secției ginecologie de la Institutul Mamei și Copilului

06 aprilie 2018, ora 12:43

Potrivit probelor, pe 27 ianuraie 2012, o locuitoare a raionului Teleneşti a fost internată la Institutul Mamei şi Copilului, cu diagnosticul hemoragie intraobdominală, fiind adusă de serviciul Aviasan de la Spitalul raional, unde născuse cu o zi mai devreme şi suferise câteva intervenţii chirurgicale.

A doua zi după internare la Institutul Mamei şi Copilului, şefa secţiei ginecologie chirurgicală a operat pacienta pentru a-i opri hemoragia, însă, concomitent i-a cauzat o leziune de ureter. Cu toate acestea, fără a stabili diagnoza corectă şi principiile de tratament, peste câteva zile, şefa secţiei ginecologie chirurgicală a externat pacienta.

Ulterior, în cadrul unui control efectuat la Spitalul Clinic Republican medicii au stabilit că rinichiul drept al femeiii este nefuncţional, iar acest lucru a fost generat de neglijenţa şi deficienţele medicale ale medicilor de la Centrul Mamei şi Copilului. Potrivit specialiştilor, aceste erori au dus la extirparea rinichiului drept – intervenție obligatorie pentru a-i salva viaţa.

Expertizele dispuse de procurori pe acest caz au arătat că, lipsa diagnosticării leziunii ureterale în perioada imediat următoare şi instituirea unui tratament tardiv al acesteia au impus extirparea rinichiului drept al pacientei. Această evoluţie, potrivit experţilor, putea fi oprită prin evaluarea, în timp util, a stării pacientei şi tratamentului adecvat din partea medicului.

În prezent, şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul IMSP Institutu Mamei şi Copilului are interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit statisticilor Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2017 procurorii au iniţiat 63 de cauze penale în privinţa medicilor pentru malpraxis, faţă de 49 de dosare declanşate pentru acţiuni similare în anul 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram