(video) Kaufland promite pentru angajații din Moldova salariu minim de 7.500 lei

kauf

Atragerea investitorilor străini în Republica Moldova a fost reiterată nu o dată drept o prioritate a guvernării. Declarațiile făcute de la tribunele oficiale sau evenimentele publice par însă să nu corespundă în totalitate cu realitatea. Avem investitori mari care s-au arătat deschiși să-și extindă activitatea în Republica Moldova, dar vedem că procesul durează sau și mai rău investitori care decid să-și suspende activitatea în țara noastră. Trebuie sau nu să ne îngrijoreze acest fapt și de ce sunt atât de vigilenți investitorii străini în relația cu RM?

Acum o lună, cea mai mare companie românească din domeniul retailului cu materiale de construcții și-a anunțat oficial decizia de a se retrage din Republica Moldova. Motivul invocat anterior a fost barierele administrative, birocrația excesivă și lipsa unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale privind proiectul investițional, scrie agora.md

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, spune că precauția sporită a investitorilor e un fenomen normal, care nu ar trebuie să trezească îngrijorare.

„Eu cred că aceasta este o vigilență este absolut normală, pentru că noi vorbim de investitori care vin cu o investiție de sute de milioane și de investitori care vin nu doar cu o unitate, dar cu mai multe unități, depozite în mai multe localități și aceasta reprezintă investiții enorme. respectiv, investitorul trebuie să aibă o siguranță pe câțiva ani înainte care se conferă printr-un cadrul legislativ cel puțin la așteptările și realitatea care există în țara în care este el prezent. Republica Moldova nefiind membră a UE este în proces de armonizare legislativă activă și suntem martori că în ultima perioadă a avut loc un întreg proces de implementare a reformelor. Foarte multe din aceste reforme sunt lansate și comunicate de către mediul de afaceri unde se creează un dialog constructiv. Acei investitori nu își pot permite să vină într-o țară unde cadrul legal nu permite și nu oferă garanție pentru ca acest investitor să-și desfășoare activitatea fără ca să comunice companiei mame de zece ori pe lună despre probleme. Oamenii nu-și doresc probleme atunci când intră într-o țară. Normal că are loc și ajustarea unor proceduri și acte normative”, declară directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa.

Un alt mare investitor care este așteptat să-și înceapă activitatea în Republica Moldova în acest an este rețeaua de hipermarketuri germane Kaufland. Deși planurile investiționale anunțate sunt promițătoare, unele voci văd și anumite riscuri. Un prim aspect invocat este că intrarea pe piață a celui mai mare retail din România va duce la dispariția produselor autohtone de pe rafturile magazinelor.

„Aș vrea să dezmint această iluzie de fapt pe care o vehiculează mulți dar fără a fi informați suficient. În cazul Kaufland eu știu că peste 3000 de categorii de produse sunt autohtone. Impactul acestor mari rețele este foarte important pentru producătorii autohtoni. Noi vorbim despre competitivitate, dar nimeni nu înțelege implicațiile principiului de competitivitate”, susține Mariana Rufa.

Una din soluțiile oferite de Kaufland pentru producătorii agricoli este finanțarea programului Global G.A.P destinat producătorilor de fructe și legume din Republica Moldova. Acestea le permite obținerea uneia dintre cele mai prestigioase certificări internaționale de calitate și siguranță alimentară.

Potrivit experților, acest lucru ar însemna creșterea capacității producătorilor locali de a exporta pe orice piață din lume, respectiv creșterea cererii de produse locale, ceea ce va contribui cu siguranță și la dezvoltarea economică și socială a țării.

„Certificarea și instruirea oferită de ambele rețele (Kaufland și Metro – n. r.) au oferit-o gratis producătorilor din Republica Moldova astfel încât ei ulterior să obțină certificatele Global GAP este o realizare foarte mare. Ea presupune un cost care pentru producătorii din RM nu este mic, este vorba de câteva mii de euro. Acel producător chiar dacă își dorește să devină competitiv, iar certificarea este o condiție numărul 1 pentru asta, el pur și simplu nu își permite. Când vorbim de certificare vorbim despre o altă aparență a produsului, certificare, ambalaj, standarde de calitate. Producătorii se gândesc adesea cum să producă, să facă față tuturor barierelor începând cu plantarea și până la obținerea unui rod frumos. Dar puțini se gândesc la vânzarea produselor. Lucrurile au fost simplificate odată cu sprijinul oferit de aceste rețele. Până la urmă acest produs nu este vândut doar în rețele locale. El are posibilitatea să fie vândut și în țările UE ceea ce înseamnă porți și uși deschise pentru acești producători și e un suport care trebuie valorificat. Vorbim de cifre cu trei zerouri”, a mai adăugat directorul executiv EBA.

Kaufland a anunțat investiții de peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova și cel puțin 100 de locuri noi la un magazin deschis. Totodată, compania anunță un salariul minim pentru angajați care va fi similar salariului minim pe economie aplicabil în România, respectiv 7500 lei față de cel existent în prezent în Republica Moldova 2380 lei.

Cât de realiste sunt aceste cifre pentru realitățile din Republica Moldova?

„Kaufland este un investitor de o așa talie încât cifrele pe care le declară în spatele cărora stau calcule foarte exacte, mult mai bune decât investigațiile care se fac în unele proiecte guvernamentale. De aceea, nu este necesar să punem în discuție. Are o practică foarte bună și toate cifrele sunt exclusiv bazate pe expertiza internă și practica reală a investitorului dat”, susține expertul economic în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Sergiu Gaibu. 

Potrivit presei de peste Prut, în 2016 Cifra de afaceri a companiei Kaufland România a fost de 2,13 miliarde de euro. Pentru 2018 a fost anunțat un buget direcționat spre investiții în mărime de 200 milioane de euro.

În ultimii ani, Kaufland România a fost recunoscută drept angajator de top, având, în prezent, o echipă de peste 14.000 de angajați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente