/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Un șef de direcție al MAI, trimis în judecată. Punea în buzunar banii oferiți pentru deplasările de serviciu

missing
06 aprilie 2018, ora 10:16

Potrivit celor constate, fiind desemnat în calitate de coordonator al Proiectului „Cross Border Infrastructure”, inculpatul a gestionat resurse financiare publice contrar destinaţiei, reţinând, în baza documentelor fictive, câştiguri materiale din contul mijloacelor bugetare ale Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit procuraturii, ca rezultat al deplasărilor de serviciu efectuate în intervalul februarie 2014 – martie 2015, în cadrul proiectului menţionat, inculpatul a primit, din contabilitatea MAI, mijloace băneşti pentru deplasări (diurne, cazare, cheltuieli de transport, etc.) în mărime de 103 491 lei. Pentru restituirea cheltuielilor de deplasare suportate (transport), şeful de Direcţie a prezentat în contabilitatea MAI – 19 seturi de acte fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmări de achitare a acestora, care în realitate nu au fost procurate şi valorificate, deplasările fiind efectuate cu transport terestru, inclusiv cu folosirea automobilului de serviciu, în baza ordinelor de deplasare ale MAI, cu destinaţia Bucureşi, România.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cunoscând că subalternii săi nu au efectuat, în cadrul implementării Proiectului „Cross Border Infrastructure”, deplasări în interes de serviciu, inculpatul a organizat şi contrasemnat Ordinele de deplasare a şapte subalterni, prin care a consemnat data plecării şi sosirii acestora din deplasare, confirmând „raţionalitatea cheltuielilor”. Aceste acţiuni au dus la eliberarea nejustificată, din contabilitatea Ministerului Afacerilor Interne, a încă 53.850 lei. Suma respectivă, potrivit probelor, a fost utilizată de către inculpat fie la efectuarea unor reparaţii pentru comfortul personal şi al angajaţilor, fie pentru a beneficia de adaosuri necuvenite la salariul de bază pentru subalterni, de la care a primit o parte din bani.

În total, potrivit estimărilor, prin acţiunile ilicite ale sefului de Direcţie, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 157.341 lei.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă penală de cel mult 57.500 lei sau închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani. De asemenea, instanţa de judecată poate obliga inculpatul la achitarea cheltuielilor judiciare în valoare de peste 30.488 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram