Sunt declaraţiile europarlamentarului Siegfried Mureşan şi au fost făcute aseară la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Mureşan a comentat declaraţiile europarlamentarului PSD, Andi Cristea, precum că aceste condiţii ar fi fost deja îndeplinite şi că prima tranşă ar putea ajunge la Chişinău până la alegerile locale din mai.

„Am citit şi eu atent declaraţia sa cu privire la acordarea primei tranşe. A spus „sper că banii vor veni până la sfârşitul lui mai”. Păi şi eu sper, pentru că şi eu vreau ca banii să vină cât mai repede. Dar ştim că banii nu pot veni pentru că acele condiţii nu sunt îndeplinite. Din cele zece, patru nu sunt încă pe deplin îndeplinite. În ianuarie, politicieni de la Chişinău spuneau că banii vor veni în februarie, în februarie că vor veni în martie, că au fost şi au rezolvat. Oameni buni, cheia nu e la Bruxelles, e la Chişinău. Când se implementează ceea ce am agreat de comun acord, atunci banii vor veni. Nu e totul îndeplinit, deci banii nu pot veni”, a declarat Siegfried Mureşan, care s-a aflat în fruntea unei delegaţii a Parlamentului European la Chişinău.

.Referindu-se la concluziile delegaţiei Parlamentului European, Siegfried Mureşan a menţionat că oficialii europeni au reuşit să obţină un tablou al situaţiei reale din Republica Moldova.

„Colegii delegaţiei au căpătat o imagine completă a realităţii din RM. Ne-am întâlnit cu societatea civilă care a vorbit foarte deschis, cu opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, cu oameni de afaceri, cu oamenii politici din Parlament, Guvern până la prim-ministru. Delegaţia Parlamentului European a înţeles situaţia din RM în toată complexitatea şi nici un punct de vedere exprimat de un om politic din opoziţie sau de la guvernare nu a rămas contrabalansat de partea opusă”, a dat asigurări Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul s-a referit şi la informaţiile false tirajate de unele instituţii de presă, menite să denigreze imaginea UE în Republica Moldova.

„Obiectivul nostru este să dăm vizibilitate proiectelor implementate în RM pe banii UE, pentru că vedem propagandă de la proruşii declaraţi şi nu numai, care spun că UE nu are nimic de oferi şi spun cetăţenilor RM că sunt doar cuvinte, doar promisiuni, doar la „sfântul aşteaptă” şi uitaţi-vă spre est şi vedeţi cât de bun e vântul rece care bate de acolo. Vreau ca cetăţenii RM să afle la conferinţa de presă cât se implică UE, cât ne vom implica pe viitor, cu ce fel de proiecte şi cum banii ajung la cetăţenii RM”, a mai spus Mureşan.