CCA a sancționat postul “Prime” cu amendă maximă – de 70 de mii de lei – pentru că a difuzat mesajul anual al președintelui Putin

Membrii CCA au sancționat astăzi postul de televiziune ”Prime” cu amendă maximă – în valoare de 70 de mii de lei, după ce acesta la 1 martie a difuzat integral mesajul anual al președintelui rus Vladimir Putin.

astfel, în cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat sesizarea Asociației Obștești Comunitatea pentru advocacy şi politici publice “WatchDog.md”, în care se menționează că postul de televiziune ”Prime”, la 1 martie 2018, ora 11:00, „a retransmis integral și în regim live programul „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию” de la postul Первый Канал.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că postul TV ”Prime” a încălcat flagrant art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului prin difuzarea mesajului anual al președintelui rus. În cadrul căruia au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare etc.

CCA precizează că, pentru a asigura securizarea spațiului informațional al țării, era imperios necesar ca postul de televiziune ”Prime” să sisteze, dat fiind faptul că și durata programului a fost de aproximativ 2 ore, retransmisia acestei emisiuni.

Astfel, postul TV a fost sancționat pentru că a dat dovadă de nerespectare crasă a prevederilor art. 9, alin. (21) din Cod, care stipulează expres: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care  sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.