În timp de Ion Ceban merge la uzina producătoare de troleibuze din Minsk, directorul acesteia se întâlnește la Chișinău cu Silvia Radu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la funcția de primar general al municipiului Chișinău, aflat într-un „turneu politic” prin capitalele mai multor țări, a vizitat Întreprinderea „Belkommunmash” din orașul Minsk, primarul interimar al capitalei Silvia Radu s-a întâlnit la Chișinău cu directorul întreprinderii producătoare de troleibuze, Vladimir Koroli. Potrivit Primăriei, conducerea uzinei din Belarus a venit la Chișinău la invitația Primăriei, pentru a discuta despre continuarea proiectului privind asamblarea troleibuzelor în cadrul Întreprinderii Municipale „Regia Transport Electric”.

În dimineața acestei zile, candidatul PSRM, Ion Ceban, anunța pe pagina sa de Facebook că a vizitat „Belkommunmash”, unde a rămas impresionat de faptul că astăzi circa 90% din piesele și componentele troleibuzelor sunt de proveniență belarusă, iar comenzile vin din multe țări ale lumii.

„Unul din electrobuze în curând au promis să-l trimită la Chișinău pentru „test-drive”. Pe lângă eficiența economică și ecologică – acest tip de transport este dotat cu cele mai noi tehnologii – încărcarea dispozitivelor electronice, inclusiv USB și altele, tehnologii GPS, acces în Internet, tichetarea electronică etc. Un transport foarte comod pentru oraș și legătura cu suburbiile”, a scris Ion Ceban pe rețeaua de socializare.

Socialistul însă nu a scris despre întrevederea cu cineva din conducerea întreprinderii. Surpriză însă, la câteva ore după asta, Silvia Radu a anunțat despre întâlnirea cu directorul „Belkommunmash” chiar la Chișinău. Aceasta a subliniat că modernizarea întreprinderile RTEC și a Parcului Urban de Autobuze constituie o prioritate a administrației locale. „Ne dorim să avem în Chișinău transport public modern și ecologic, ca într-un oraș european”, a menționat primarul interimar.

Radu a solicitat suportul colegilor din Belarus pentru a dota cele 5 troleibuze ce au fost asamblate în cadrul Regiei Transport Electric Chișinău și urmează a fi lansate în curând la linie cu instalații de aer condiționat. De asemenea, primarul interimar a menționat necesitatea urgentării procesului de asamblare a 20 de troleibuze noi, pentru a reuși lansarea acestor unități de transport la linie pe parcursul anului curent. De menționat că din cele 20 de troleibuze ce vor fi asamblate în 2018, 5 unități de transport vor fi dotate cu sistem de propulsare autonomă și toate vor fi dotate cu instalații de aer condiționat.

În același timp, primarul interimar de Chișinău l-a informat pe Vladimir Koroli despre interesul Primăriei de a trece la o nouă etapă de dezvoltare a proiectului de asamblare a unităților de transport public în cadrul Regiei Transport Electric și anume asamblarea autobuzelor. „Trebuie să beneficiem de avantajele ce ni le oferă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să asamblăm la Chișinău autobuze electrice, moderne și ecologice, inclusiv pentru export în țările membre ale UE. Acest proiect ar aduce doar beneficii municipiului Chișinău – ne-ar permite asigurarea cu unități moderne de transport public, modernizarea operatorilor municipali de transport, crearea a noi locuri de muncă și venituri suplimentare la bugetul municipal”, a punctat Silvia Radu.

La rândul său, directorul întreprinderii „Belkommunmash” a salutat inițiativa Primăriei municipiului Chișinău și a exprimat interesul de a colabora cu Regia Transport Electric Chișinău în dezvoltarea acestui proiect. În context, s-a stabilit ca subiectul privind asamblarea la Chișinău a autobuzelor să fie inclus drept prioritar în cadrul discuțiilor grupurilor tehnice din cadrul Uzinei „Belkommunmash” și „Regiei Transport Electric Chișinău”. „Este destul de realizabil un asemenea proiect. Urmează doar ca specialiștii să examineze propunerea și să ofere soluțiile tehnice”, a afirmat Vladimir Koroli.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...