De ce ar trebui să participi la programul de instruire Academy of Citizen Jurnalism dacă ești un tânăr jurnalist

BD1_8951

În mai se lansează un program de instruire gratuit în domeniul Jurnalismului Participativ (Academy of Citizen Jurnalism). Acest program este destinat celora care doresc să contribuie la dezvoltarea societății prin monitorizarea procesele publice și să inițieze o schimbare pozitivă în societate.

De ce prin intermediul jurnalismului participativ?

Jurnalism participativ, cunoscut și sub denumirea de „jurnalism cetățenesc”, este o formă de participare publică în care cetățenii joacă un rol activ în colectarea, raportarea, analiza și diseminarea noutăților și a informației de interes public. Spre deosebire de jurnalismul tradițional, practicat de reporteri care activează în cadrul agențiilor de știri sau în posturilor de televiziune private sau publice, jurnalism cetățenesc nu are nevoie de o afiliere instituțională și nici de pregătire specială.

Jurnalism participativ oferă posibilitatea fiecărei persoane dotată cu o camera și calculator să atragă atenția asupra unei problemă din societate, să sensibilizeze opinia publica cu privire la o cauză socială sau să expună cazuri de corupție și fraude din sectorul public. Datorită faptului că jurnalismul cetățenesc funcționează după un principiu descentralizat de distribuire a informației – peer-to-peer, oamenii pot liber să facă schimb de noutăți, cunoștințe și idei fără a fi influențați politic.

Internetul și dezvoltarea tehnologiilor informaționale a revoluționat modul cum comunicăm și facem schimb de experiențe. Datorită apariției smartphone-urilor și a noilor gadget-uri care sunt mereu la îndemână, s-a mărit brusc capacitatea fiecărui din noi să înregistreze ceea ce se întâmpla în jurul său. Iar grație Internetului, putem publica și disemina această informație unui public larg într-un timp foarte scurt și implicând minimum resurse. Acest fapt a împuternicit individul să nu fie doar un spectator pasiv ci și un contribuabil activ la dezvoltare comunității sale și a societății per ansamblu.

Cine e eligibil și cum să beneficiez de acest proiect de instruire?

Scoală de Jurnalism Participativ este șansă pentru toți tinerii care cred în schimbare și doresc să dezvolte o platformă independentă de monitorizare a procesele publice.

Pentru informație suplimentară și aplicare vizitați pagina web și urmăriți pagina Facebook pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre Academia de Jurnalism Participativ

Vă puteți înregistra AICI! De asemenea, puteți găsi mai multe detalii despre acest curs într-un material publicat anterior pe diez.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente