(DOC) PLDM a răspuns solicitării grupului de inițiativă pentru referendumul NuMixt, solicitând opinia Curții Constituționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au răspuns solicitării societății civile și au depus o sesizare la Curtea Constituțională în privința inițiativei de a organiza un referendum legislativ pentru anularea sistemului mixt. Asta după ce, tentativele grupului de inițiativă au fost respinse de două ori de către Comisia Electorală Centrală, sub diverse pretexte.

În speță, deputații PLDM solicită magistraților CC să se expună asupra următoarelor aspecte:

dacă cetățenii au dreptul de a iniția referendumuri republicane legislative.

dacă lipsa prevederilor legal-procedurale în materie de referendum poate servi drept temei pentru autoritățile statului de a respinge / refuza inițiativa de inițiere a referendumului republican de către cetăţeni.

în condițiile în care potrivit Legii Supreme voinţa poporului constituie baza puterii de stat iar Curtea Constituțională are rolul de a veghea respectarea procedurilor, verificarea îndeplinirii condițiilor pentru exercitarea inițiativei de organizare şi confirmare a referendumului republican şi dacă este necesar ca Înalta Curte de Jurisdicție Constituțională să se pronunțe, la etapa inițierii, asupra inițiativelor referendumurilor republicane legislative.

Semnatarii sesizării, deputații Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc și Iurie Țap, au cerut Curții Constituționale admiterea și examinarea sesizării în regim prioritar, fiind convinși că „suveranitatea aparține poporului”.

Vedeți aici Sesizarea PLDM în adresa Curții Constituționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...