/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ RISE: Căutați de interpol, mai mulți fugari internaționali s-au ascuns sub identități false în Moldova

missing
05 aprilie 2018, ora 12:35

Roca Samper Jorge Ignacio, un om de afaceri spaniol care era căutat de Interpol pentru fraudarea fondurilor publice cu peste 23 de milioane de euro, s-a ascuns în Moldova sub alt nume. El a dispărut din radarul autorităților spaniole în 2011, iar între timp locuia în Moldova sub numele de Gheorghii Botnari. Roca a obținut ilegal cetățenia moldovenească contra sumei de 10.000 de euro. Doi intermediari moldoveni și angajați corupți de la o secție de eliberare a documentelor din Chișinău l-au ajutat pe spaniol să-și perfecteze actele, falsificând Registrul de Stat al Populației din Republica Moldova. Intermediarii se numesc Vasile Munteanu și Vitalii Andreev. Aceștia au aranjat relația dintre Roca și funcționarii publici.

În 2016, spaniolul a fost predat polițiștilor spanioli.

Prin această schemă a obținut acte false și soții Aleksandr și Galina Kravchenko, care erau investigați de FBI și anunțați în căutare internațională pentru infracțiuni de fraudă bancară, spălare de bani și fals în declarația fiscală.

Soții, împreună cu cei trei copii, și-au mascat urmele în Republica Moldova sub identități false și au trăit fericiți timp de câțiva ani. Cu bani, un intermediar pe nume „Ivan” i-a ajutat să-și perfecteze actele la Chișinău. În Republica Moldova aceștia au locuit într-o casă de lux din suburbia Chișinăului, în localitatea Stăuceni.

În toamna lui 2014, procurorii moldoveni au percheziționat imobilul și au găsit mai multe documente de identificare ale soților Kravchenko eliberate de autoritățile din SUA și cele din Republica Moldova. Aceștia au fost reținuți și anchetați pentru folosirea documentelor false. La scurt timp, Galina a fost extrădată în SUA, iar Aleksandr s-a dus de bunăvoie din urma ei.

„Ivan” este pseudonimul unui personaj cunoscut în rândul mai multor fugari internaționali care au apelat la serviciile lui pentru a obține acte de identitate ale R. Moldova. RISE menționează că legislația Republicii Moldova prevede că, buletinul de identitate poate fi eliberat de autorități în mai multe situații, inclusiv la „preschimbarea pașaportului de tip sovietic (modelul anului 1974)”. Practic, mai mulți infractori aflați în căutare internațională, inclusiv Roca și soții Kravchenko, s-au folosit de această opțiune.

Investigația integrală poate fi citită AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram