‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUniunea Producătorilor de Zahăr face apel către Moldova Zahăr să nu plece de pe...

Uniunea Producătorilor de Zahăr face apel către Moldova Zahăr să nu plece de pe piață

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Moldova Zahăr este chemată să se întoarcă în Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova și să nu părăsească piața republicii.

„Putem presupune că Moldova Zahar, părăsind Uniunea Producătorilor de Zahăr din RM, elaborează un posibil scenariu pentru a părăsi piața neprofitabilă a Moldovei, însă nu este o scuză pentru a ignora progresul industriei zahărului din Republica Moldova din ultimii 15 ani și de a închide ușa cu voce tare”, consideră Alexander Koss, Președintele Uniunii Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova și Speakerul Comitetului de Conducere al Sudzucker Moldova.

Potrivit lui Koss, Sudzucker Moldova mai devreme a ales cea mai logică strategie de activitate în condiții similare.

„Ne-am străduit mereu să reducem costul zahărului, diversificând businessul. Pe lângă modernizarea fabricilor de zahăr și a centrelor de distribuție, au fost create: un complex pentru producția de energie electrică verde din biocombustibil, una dintre cele mai mari întreprinderi agricole din nordul Moldovei și o mini-bancă. De aceea, suntem pregătiți pentru provocările actuale ale pieței. Putem presupune că concurentul nostru are probleme în ceea ce privește optimizarea și reducerea costurilor”, a remarcat Alexander Koss.

Managerul a numit „indicativ” faptul, că cele două fabrici din Drochia și Fălești ale Sudzucker Moldova funcționează în condiții de încărcare aproape completă în ultimele sezoane, în timp ce fabrica Moldova Zahăr din Cupcini, care poate să proceseze în sezon circa 400-450 mii tone de sfeclă de zahăr, utilizează, de fapt, aproximativ jumătate din capacitatea sa de producție.

„În 2017, randamentul mediu al sfeclei de zahăr din zonele brute ale Sudzucker Moldova a depășit 40 t/ha, în zona Moldova Zahăr a fost puțin mai mare de 30 t/ha. Rambursarea împrumuturilor tehnice acordate de Sudzucker Moldova partenerilor săi agricoli este de 100%. Întrucât, judecând după datele afișate pe site-ul Curții Supreme de Justiție, pretențiile Moldova Zahăr față de doar două întreprinderi debitoare constituie 19 și 17 milioane de lei”, a mai adăugat  președintele Uniunii Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova.

În ceea ce privește ieșirea investitorului polonez din Asociația industriei, Alexander Koss a remarcat că, principalul motiv enunțat de Moldova Zahăr a fost că, contrar opiniei sale, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova a votat în 2017 propunerea Ministerului Agriculturii și Ministerului Economiei de a permite importul de zahăr pe piața internă într-o cotă preferențială limitată.

Poziția Moldova Zahăr a fost aceea că cererea pieței moldovenești a fost asigurată integral de rezervele interne și nu a fost nevoie de importul de zahăr străin fără taxe vamale.

Alexander Koss notează că, în perioada 2016-2017 din Moldova a fost realizat exportul activ de zahăr în regim preferențial către țările UE.

„Importul de zahăr administrat în Moldova era necesar din perspectiva evitării unui deficit al acestui produs și a unei creșteri drastice a prețurilor la acesta. Sudzucker Moldova, spre deosebire de Moldova Zahăr, a răspuns cererii de a reduce prețurile la zahăr pentru cele mai mari întreprinderi alimentare din țară. Astăzi Sudzucker Moldova aprovizionează aproximativ 80% din consumatorii industriali cu zahăr, al cărui preț este sub nivelul pieței din Republica Moldova, cu 40 de dolari pe tonă”, a explicat Koss.

‹ adv ›

Potrivit lui, în contextul afirmației Moldova Zahăr că întreprinderea se afla într-o situație dificilă, deoarece a fost „lipsită de marca sa” prin decizia instanței, este pur și simplu ridicolă.

„Marca comercială „Moldova Zahăr” ar trebui să aparțină Republicii Moldova și nu unei întreprinderi comerciale private, chiar dacă aparține unei întreprinderi finanțate din bugetul unui stat străin”, consideră managerul Sudzucker Moldova.

În opinia sa, motivele Moldova Zahăr de a părăsi Asociația nu sunt întemeiate, aceasta contravine intereselor investitorului și face parte din planul anticriză convenit cu acest investitor – Guvernul Republicii Polone.

„Este incorect să se identifice interesele întreprinderii Moldova Zahăr, o entitate economică a Republicii Moldova, cu interesele unui stat străin, chiar dacă Guvernul acestui stat este fondatorul exclusiv al acestei întreprinderi. Această situație poate fi interpretată ca o declarație inadecvată a unei întreprinderi comerciale sprijinită bugetar și a ambițiilor protecționiste ale unui stat străin pe piața zahărului din Republica Moldova. Ca urmare a acestei logici, ar trebui să răspundem probabil că în Moldova poziția economică a fondatorului nostru, concernul internațional Sudzucker AG, este susținută de interesele coproprietarilor săi – sute de mii de fermieri europeni care, la rândul lor, influențează guvernele țărilor donatoare, care acordă asistență Republicii Moldova”, a rezumat Alexander Koss.

‹ adv ›
SursaINFOTAG

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›