Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Eurodeputatul Andi Cristea spune când…

Eurodeputatul Andi Cristea spune când ar putea ajunge la Chișinău prima tranșă a asistenței macrofinanciare

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova, susține că prima tranșă din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, ar putea ajunge la Chișinău înainte de alegerile locale noi pentru funcția de primar al capitalei, care vor avea loc la 20 mai. Deputatul european afirmă că în prezent, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, analizează opinia formulată în februarie curent de Comisia de la Veneția, iar în scurt timp va lua o decizie în acest sens. Declarațiile au fost făcute de Andi Cristea la 5 aprilie în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, susținute alături de deputatul Eugen Carpov, în contextul desfășurării la Chișinău a celei de-a VI-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova.

În timp ce experții Comisiei de la Veneția și alți oficiali europeni și-au exprimat îngrijorări la capitolul transparenței, finanțării partidelor politice, libertății mass-media sau luptei împotriva corupției, Andi Cristea a avut mai multe cuvinte de apreciere pentru realizările guvernării și mai puține critici.

Ieri, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Comisiei pentru Buget din Parlamentul European a declarat că Legislativul European era gata încă acum un an să adopte decizia de a acorda sistență macrofinanciară R. Moldova, tocmai atunci, însă, partidul de la guvernare a demarat procedura de modificare a legislației electorale, care ar fi constituit unul dintre motivele întârzierii acordării sprijinului macrofinanciar.

„Decizia nu este la nivelul Parlamentului European. Noi am aprobat anul trecut cu celeritate aprobarea asistenței macrofinanciare. La momentul actual, după ce am luat, practic, notă de opinia Comisie de la Veneția. Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă se află într-un proces de analiză, de reflecție și sunt convins că vom primi vești bune în cel mai scurt timp. Confirm faptul că cele zece condiții tehnice au fost îndeplinite de către R. Moldova pentru acordarea primei tranșe. Există acest element de confiționalitate, este unul pozitiv pentru că pune presiune politică benefică pe autoritățile R. Moldova pentru a implementa reformele cuprinse în Acordul de Asociere. Cred că este o chestiune de timp. Dacă decizia ar fi fost la nivelul Parlamentului European, și dacă ar fi depins de mine, banii ar fi ajuns, cu siguranță, mult mai repede. Cred că este vorba și despre un semnal politic pe care Uniunea Europeană are datoria să îl dea pentru a sprijini actualul parcurs pro-european”, a declarat europarlamentarul Andi Cristea, pricizând că Guvernul Filip este un partener serios și eficient de dialog.

„Îmi exprim încrederea că prima tranșă pe cât posibil înaintea alegerilor pentru Primăria Chișinău”, a punctat Andi Cristea.

Eurodeputatul a declarat că începând cu 2019-2010, arhitectura instrumentelor financiare externe ale Uniunii Europene se va schimba, de aceea, este esențial ca Parlamentul European și „pritenii R. Moldova” să pună presiune pe factorii de decizie europeni, pentru ca nivelul alocărilor pentru est, inclusiv R. Moldova să rămână constant, la o cotă mare.

Deputatul Eugen Carpov, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, a adăugat: „Este adevărat că în spațiul public sunt expuse și opinii concrete ale unor reprezentanți ai UE, fie de la Parlamentul European, fie din partea Comisiei Europene, care exprimă poziții mai puțin optimiste în raport cu debursarea banilor pe care R. moldova îi așteaptă. Totuși, trebuie să ținem cont că UE funcționează în baza unor regulamente, deciziile se iau colectiv, după o analiză detaliată a situației pe teren”. Eugen Carpov nu a făcut referire la care opinii expuse în spațiul public se referă.

Ieri, 4 aprilie, deputatul european, Siegfried Mureșan, a declarat într-o conferință de presă că „orice declarație cu privire la o dată exactă, nu este decât pur speculativă. Banii ar fi fost transferați demult dacă ar fi fost îndeplinite condițiile necesare”. Mureșan a subliniat că modificarea sistemului electoral în R. Moldova contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, reprezintă „o pierdere a încrederii instituțiilor Uniunii Europene în oamenii politici care au făcut aceste modificări”.

O delegație din 14 membri ai Parlamentului European se află în R. Moldova în perioada 3−6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE − R. Moldova, dar și utilizarea sprijinului financiar oferit de UE. 

Membrii delegației se întâlnesc cu membrii guvernului, președinții comisiilor parlamentare relevante, reprezentanții opoziției, dar și cu societatea civilă, pentru a discuta despre stadiul de realizare a reformelor, în special cele legate de statul de drept, buna guvernare, sectorul judiciar, mass-media și lupta împotriva corupției.

R. Moldova a solicitat asistență macro-financiară din partea Uniunii Europene în august 2015 și a reiterat această solicitare în martie 2016. La 13 septembrie curent, Parlamentul European și Consiliul UE au hotărât să acorde Moldovei un împrumut în valoare de maximum 60 milioane EUR cu un termen maxim de scadență medie de cincisprezece ani și un grant în valoare de până la 40 de milioane de euro. Pachetul de documente privind acordarea asistemeței macro-financiare a fost semnat de Moldova și UE la 23 noiembrie curent. Asistența este pusă la dispoziție timp de doi ani și jumătate. Banii vor ajunge în trei tranșe, primele două tranșe vor fi de până la 30 de milioane de euro, iar a treia, de până la 40 de milioane de euro.

Alocarea fiecărei tranșe este condiționată de o listă criterii exacte pe care guvernarea de la Chișinău trebuie să le îndeplinească. Prin urmare, înainte de eliberarea fiecărei tranșe, Comisia Europeană, în cooperare cu autoritățile naționale și cu personalul Fondului Monetar Internațional, va verifica dacă condițiile legate de această asistență au fost respectate în mod adecvat .

Foto: privesc.eu