‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Sergiu Cocârlă - primul moldovean care şi-a instalat pompe geotermale în curte

VIDEO. Sergiu Cocârlă – primul moldovean care şi-a instalat pompe geotermale în curte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un exemplu de locuinţă cu consum de energie aproape egală cu zero am găsit în Chişinău, în gospodăria inginerului Sergiu Cocârlă. Acesta este primul moldovean care şi-a instalat pompe geotermale în curte, care îi asigură căldură pe timpul iernii şi răcoare pe timpul verii. În 2013, la prima ediţie a Competiţiei naţionale Moldova Eco-Eneregetică, Sergiu Cocârlă a fost premiat pentru cel mai bun proiect în energia geotermală.

Valentin Arion, profesor la Universitatea Tehnică din Chișinău spune că există un concept nou în Uniunea Europeană, toți se orientează spre clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB).

„Această cerință trebuie să fie pusă în aplicare începând cu 2019 la clădirile publice şi din 2021 la toate clădirile nou construite în Republica Moldova. Prioritate trebuie să fie eficientizarea întregii economii. Concomitent, trebuie să venim cu sursele regenerabile, care substituie utilizarea combustibililor tradiționali/fosili ”, a explicat profesorul.

Fondul de clădiri contribuie în mare măsură la emisiile de gaze cu efect de seră în toată Europa, inclusiv în țările noastre, spune expertul.

Eficientizarea energetică a clădirilor este subiectul zilei pentru mai multe localități din Georgia, Ucraina și Moldova, care au aderat voluntar la Convenţia primarilor privind clima şi energia. Aceasta este o inițiativă europeană care reuneşte mii de autorităţi locale şi regionale din întreaga lume, care s-au angajat, în mod voluntar, să îndeplinească obiectivele UE privind clima şi energia pe teritoriul lor.

Energie din apele reziduale

În Odessa, într-un bloc locativ modern din apropierea plajei „Lanjeron”, am găsit o practică mai puțin obișnuită de economisire a energiei electrice pentru încălzirea apei – folosirea căldurii din țeava de canalizare. Aici, zi de zi, 150 de familii care fac baie, spală rufele sau pregătesc bucatele, refolosesc căldura apelor reziduale care ajung în țeava de canalizare. Astfel, grație unui sistem inovativ pe baza pompei de căldură, ei au factură mai mică la încălzirea apei.

‹ adv ›

Acest sistem inovativ a fost realizat la nivel rezidențial de echipa de ingineri conduși de profesorul Boris Afanasiev, docent al Academiei de Arhitectură din Odessa, director tehnic „Saneco Plus”.

Acest bloc rezidențial cu 16 etaje și-a instalat și panouri solare, pentru a limita utilizarea combustibililor fosili și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel de combinație este recomandată de profesorul Afanasiev, reieșind din beneficiile utilizării eficiente și a răscumpărării rapide a investiției.

‹ adv ›
Timpul de răscumpărare a investițiilor: energie solară și pompe de căldură. Sursa: Boris Afanasiev

Profesorul Boris Afanasiev, a explicat principiul de funcționare a unei pompe de căldură. Aceasta preia stocul de energie termică a apelor reziduale, pe care, răcindu-le, generează o nouă căldură, mai intensă. Pompele de căldură sunt surse alternative de energie, care permit recepționarea căldurii într-un mod ieftin, fără a afecta mediul.

Indiferent de tipul de energii regenerabile, acestea trebuie dezvoltate, spre binele mediului. Experții din Ucraina, Moldova și Georgia accentuează că trecerea la tipurile de energie regenerabilă este o necesitate, dacă dorim să îndeplinim obiectivul principal al Acordului de la Paris privind schimbările climatice și să menținem creșterea temperaturii globale la un nivel cu mult sub 2oC până în 2050. În Ucraina, deja au fost elaborate și scenarii de trecere completă la sursele regenerabile până în 2050.

Autori: Lilia Curchi, Lucia Tăut, Ștefan Scorpan

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›