icon

Executivul a aprobat noi măsuri pentru promovarea ocupării forței de muncă

04-04-2018 15:39
1,285

Executivul promovează noi măsuri de îmbunătățire a situației de pe piața muncii din Republica Moldova, pentru a preveni şi reduce şomajul, a majora rata de ocupare și pentru formarea profesională a celor neangajați, în conformitate cu cerințele pieței muncii.

 

Un proiect în acest sens, aprobat astăzi de Guvern, stabilește clar atribuțiile Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, care va fi responsabilă de monitorizarea pieței muncii, ținerea evidenței persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a locurilor de muncă vacante, analiza și prognoza pieței muncii, evaluarea impactului măsurilor de ocupare a forței de muncă. Totodată, este fortificat rolul autorităților publice locale în domeniul ocupării forței de muncă și sunt stipulate responsabilitățile agențiilor private de profil.

 

Pentru facilitarea integrării în câmpul muncii, sunt prevăzute o serie de măsuri, printre care: ghidarea în carieră, prestarea serviciilor de preconcediere, introducerea instruirii la locul de muncă pentru șomerii fără calificare, stagierea profesională pentru persoanele fără experiență, în special pentru tineri.

 

Proiectul mai prevede subvenționarea locurilor de muncă destinate persoanelor expuse riscului de excluziune socială – lunar, cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. De suport vor beneficia și angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilitaţi, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă urmează  să compenseze 50% din cheltuielile suportate. Agenția va mai acorda consultanță în realizarea inițiativelor locale, precum și șomerilor care inițiază o afacere proprie.

 

Documentul urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31