/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Critici din partea delegației UE. „Moldova trebuia să primească asistența încă anul trecut”

04 aprilie 2018, ora 18:39

Banii ar fi putut veni deja în urmă cu un an de zile. Tocmai intenția de modificare a legislației electorale este unul din motivele pentru care plata primei tranșe a fost amânată de-a lungul ultimului an,” a declarat Siegfried Mureșan, președinte delegația Comisiei pentru Buget.

Deși premierul Pavel Filip spunea anterior că prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro ar urma să fie debursată până în luna aprilie, delegația Parlamentului European, sosită la Chișinău, ezită să spună când am putea primi banii.

Noi vrem ca banii să vină cât mai rapid. Vor veni atunci când condițiile sunt îndeplinite. Orice declarație cu privire la o dată este pur speculativă și, de aceea, nu voi comenta declarația premierului,” a adăugat Mureșan.

În cadrul conferinței de presă, europarlamentarii au reiterat că vor monitoriza alegerile din toamnă. Până atunci, autoritățile trebuie să asigure transparența finanțării partidelor.

Este de neînțeles cum o persoană fizică poate dona unui partid într-o campanie electorală până la de 20 de ori salariul mediu pe economie. Eu nu aș dona salariul meu pe 20 de ani niciunui partid politic și nu cunosc niciun om cinstit care ar face acest lucru,” a spus Mureșan.

Delegația a avut întrevederi cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului, dar și cu șeful statului.De pe agendă nu au lipsit discuțiile cu reprezentanții instituțiilor de drept și cu societatea civilă.

Am discutat despre subiecte controversate, precum noua lege electorală, reforma în domeniul mass-media, reforma justiției, niște cazuri îndoielnice de cercetare penală, lupta împotriva corupției, dar și investigarea fraudei bancare,” a declarat Laima Andrikiene președinte delegația Comisiei pentru Afaceri Externe.

Oficialii UE rămân în Moldova până pe 6 aprilie, pentru a analiza modul în care autoritățile și-au asumat angajamentele față de Uniunea Europeană, dar și cum au loc pregătirile pentru alegerile parlamentare în baza noului sistem electoral. Urmare a acestei vizite, membrii delegației vor întocmi un raport cu privire la modul cum a fost implementat Acordul de Asociere UE – Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram