Nouă studenți, arestați în Turcia pentru proteste împotriva operațiunii militare în Afrin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tribunal din Istanbul a dispus arestarea a nouă studenți ai Universității Bogazici, cel mai bine cotată din Turcia, în urma protestelor desfășurate în luna martie împotriva intervenției militare turce în provincia Afrin din nordul Siriei, transmite miercuri dpa, preluând o știre a agenției Anadolu.

Studenții, care vor rămâne în arest preventiv, sunt acuzați de răspândire de propagandă în favoarea unei organizații teroriste și de „tentativă de discreditare a statului”, indică Anadolu.

Un grup de studenți ai Universității Bogazici din Istanbul a organizat luna trecută un marș de susținere a ofensivei turce împotriva miliției kurde Unitățile de Protecție a poporului (YPG) în Afrin.

Un grup rival a inițiat un protest, purtând bannere în care denunțau războiul, calificat drept un „masacru”.

Protestele în favoarea păcii l-au înfuriat pe președintele Recep Tayyip Erdogan, care denunțase anterior și alte organizații, printre care Asociația Medicală Turcă (TMA), numindu-i pe cei din conducerea acesteia „iubitori de teroriști”, „nebuni” și susținători ai imperialismului.

„Nu le vom da acestor tineri teroriști dreptul să studieze în aceste universități. Îi vom găsi pe acești studenți teroriști cu ajutorul camerelor de supraveghere și vom face ceea ce este necesar”, a declarat Erdogan luna trecută.

Poliția a reținut 15 studenți în campusul Bogazici din Istanbul. Șase dintre ei au fost eliberați ulterior sub control judiciar, dar urmează să fie trimiși în judecată.

Sute de persoane au fost arestate în Turcia din cauza postărilor de protest pe rețelele sociale față de ofensiva militară turcă lansată în provincia siriană Afrin la 20 ianuarie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...