Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (doc) Topul celor mai bine…

(doc) Topul celor mai bine plătiți șefi de întreprinderi din R. Moldova, cu salarii de peste 50 de mii de lei lunar

Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții publice din R. Moldova. Conform informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru anul 2017, acesta a primit, lunar, 104,3 mii de lei. Pe lângă guvernator, există și alți șefi ai instituțiilor de stat care au beneficiat, anul trecut, de salarii de zeci de mii de lei, mult peste media pe economie. 

Sergiu Cioclea, BNM a ridicat, lunar, un salariu de 104,3 mii de lei în 2017(1,25 de milioane anual).  Salariul este similar cu cel primit de fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, în ultimele sale luni de mandat. În perioada ianuarie-aprilie 2016, Drăguțanu indica în declarația sa de avere, depusă după ce pleca de la BNM că a încasat 639,2 mii de lei, echivalentul a 159 de mii de lei pe lună.  În 2014, Drăguțanu a ridicat 872,8 mii de lei.

Citiți și: Şase ani la BNM = Casă, maşină şi salariu de lux, soţie în afaceri cu contracte de milioane cu statul, credite preferenţiale şi un raport nefavorabil al Curţii de Conturi

Sergiu Cioclea păstrează, în bănci, peste 170 de mii de lei. Cei mai mulți, 160,6 mii de lei, sunt păstrați la Mobiasbancă, la o dobândă de 2%. Recent, presa bulgară a scris că proprietarul instituției financiare la care Cioclea își ține o parte din economii ar intenționa să se retragă din R. Moldova. Banca nu a comentat informațiile apărute. 

Cioclea conduce în topul șefilor cu salarii mari, în condițiile în care, unii „concurenți”, nu au depus declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de lege. Conform informațiilor de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, Iulian Scorpan, directorul companiei Air Moldova, cel mai plătit bugetar al anului 2016, când a beneficiat de un salariu lunar de 156 de mii de lei pe lună (1,87 milioane de lei), nu ar fi depus încă declarația pentru anul 2017. Reprezentanții companiei ne-au anunțat că vor veni cu precizări la subiect după o discuție cu directorul Air Moldova.

Alexei Țimbrovski, directorul general al Societății pe Acțiuni „Metalferos”, la care statul, prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii deține cele mai multe acțiuni, a beneficiat, în 2017, lunar, de 77,6 mii de lei (931,7 mii de lei pe an).

Ion Voluța, director al Tutun CTC din 23 ianuarie 2017 a încasat, lunar, peste 60 de mii de lei în 2017. Sursa foto: curentul.md

Și Ion Voluța, care deține funcția de director general al Tutun CTC din februarie 2017, un salariu de invidiat. În cele 11 luni de șefie, acesta a încasat 679 de mii de lei, echivalentul a 61,7 mii de lei lunar.

Radu Bezniuc, directorul Autorității Aeronautice Civile a avut și el un an prosper, ridicând un salariu lunar de aproximativ 68,6 mii de lei (824,3 mii de lei). Soția lui Bezniuc, angajată în calitate de consilier juridic al guvernatorului BNM a primit anul trecut 599,1 mii de lei (49 de mii lunar). Bezniuc și-a cumpărat anul trecut o Toyota Auris nouă, cu 14,5 mii de euro.

Tudor Copaci, directorul general al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a încasat, în cele 9 luni de activitate în fruntea instituției, 536,1 mii de lei (59,5 mii de lei pe lună).  Alți aproape 19 mii de lei, Copaci i-a primit din calitatea de reprezentant al statului în trei întreprinderi de stat. Șeful ANRE a avut acțiuni la SA IPTEH, afacere în care fostul premier, Vladimir Filat, este unul dintre proprietari.  Întâmplător sau nu, în 2017, după condamnarea lui Filat la pușcărie, dar și după ce procurorii au pus sechestru inclusiv pe acțiunile acestuia din cadrul IPTEH, Copaci a vândut și el cota sa parte din afacere pentru suma de 75,5 mii de lei. 

Marian Pocaznoi, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a primit, în 2017, 51,5 mii de lei pe lună (618 mii de lei pe an)

Și directorul Moldatsa, Veaceslav Frunze a avut, în 2017, un salariu de peste 50 de mii de lei lunar. Numit în funcție la finalul lunii septembrie 2017, acesta a încasat, în următoarele trei luni, 158 de mii de lei. 

În 2017, confom Biroului Național de Statistică, salariul mediu pe economie în R. Moldova a fost de 5697,1 lei.