Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentar despre asistența macro-financiară: „Banii…

Europarlamentar despre asistența macro-financiară: „Banii ar fi ajuns demult dacă ar fi fost îndeplinite condițiile”

http://gov.md

În timp ce autoritățile de la Chișinău dau asigurări că prima tranșă din asistența macro-financiară acordată de Uniunea Europeană va fi transferată la începutul lunii aprilie și că toate condițiile necesare au fost îndeplinite, deputatul european, Siegfried Mureșan, a declarat într-o conferință de presă că „orice declarație cu privire la o dată exactă, nu este decât pur speculativă. Banii ar fi fost transferați demult dacă ar fi fost îndeplinite condițiile necesare”. Siegfried Mureșan este președintele Delegației Comisiei pentru Buget din Parlamentul European și alături de mai mulți membri ai Parlamentului European se află în R. Moldova în perioada 3−6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE − R. Moldova, dar și utilizarea sprijinului financiar oferit de UE.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat în cadrul conferinței de presă susținute alături de președinta Delegației Comisiei pentru Afaceri Externe, Laima Andrikienė, că propunerea acordării asistenței macrofinanciare a venit din partea Comisiei Europene în ianuarie 2017 și Parlamentul European era gata încă acum un an să adopte această propunere. Tocmai atunci, însă, în Parlament a venit inițiativa de modificare a legislației electorale în R. Moldova, acesta fiind unul din motivele întârzierii acordării asistenței macrofinanciare.

„Comisia Europeană a venit cu propunerea acordării asistenței macrofinanciare în sumă de 100 de milioane de euro în ianuarie 2017. Noi, Parlamentul European am fost pregătiți la începutul anului 2017 să adoptăm această propunere cât mai rapid. Din păcate, tocmai atunci a venit în Parlament inițiativa de modificare a legislației electorale. Pentru Parlamentul European, alegeri libere, un sistem multipartinic în care niciun actor politic să nu fie dezavantajat și singurul avantajat să fie cetățeanul, pentru noi acest lucru este foarte important.Parlamentul European a privit imediat cu îngrijorare inițiativele de modificare a legislației electorale. Desigur, și aici vreau să fiu foarte clar, este decizia suverană a R. Moldova ce sistem de vot folosește. Noi nu dorim să sugerăm niciun sistem de vot, dar am recomandările Comsiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuiesc implementate în totalitate, de la A la Z”, a punctat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Mureșan a menționat că modificarea sistemului electoral în R. Moldova contrar recomandărilor Comisiei Electorale de la Veneția, reprezintă „o pierdere a încrederii instituțiilor Uniunii Europene în oamenii politici care au făcut aceste modificări”.

Răspunsul la întrebarea „de ce nu a fost deocamdată transferată prima tranșă din asistența macrofinanciară de  100 de milioane de euro” este unul simplu: „Fiindcă condițiile nu sunt încă îndeplinite”, a ținut să puncteze Siegfried Mureșan. „Orice declarație cu privire la o dată exactă, nu este decât pur speculativă”, a răspuns deputatul europeam cu referire la declarațiile premierului Pavel Filip care a spus în luna ianuarie că prima tranșă ar putea ajunge la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie a acestui an.

Un alt subiect discutat cu autoritățile de la Chișinău, în contextul alegerilor parlamentare din toamnă a fost susținerea financiară a partidelor politice.

„Finanțarea partidelor politice trebuie să fie transparentă și conformă cu nivelul salariului din R. Moldova. Este de neînțeles cum o persoană fizică poate dona o sumă de peste 20 salarii medii pentru a finanța un partid politic”, a declarat Siegfried Mureșan, care susține că în mod firesc, susținerea campaniilor electorale ar trebui să se facă doar prin transferuri.

Un alt aspect important pentru un proces electoral transparent este asigurarea dreptului de vot pentru toți cetățenii din diasporă. „Am văzut în alegerile prezidențiale cum cetățeni ai R. Moldova din diasporă nu au putut vota din cauza lipsei buletinelor de vot. Este inacceptabil ca cetățenii R. Moldova care doresc să voteze în Diaspora să fie lăsați fără buletine de vot”, a mai declarat președintele Delegației Comisiei pentru Buget, Siegfried Mureșan.

Vizita deputaților europeni în R. Moldova face parte din perioada de pregătire a raportului privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-R. Moldova

La sfârșitul acestui an, Comsia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European va dezbate și va adopta un raport privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-R. Moldova  Vizita deputaților europeni în R. Moldova face parte din perioada de pregătire a acestui raport.

„Mesajul nostru pentru R. Moldova este clar: vrem să sprijinim R. Moldova, să vedem progrese la nivelul democrației, statului de drept și drepturile omului. Am înțeles că s-au făcut progrese în anumite domenii, dar încă mai este de lucru în altele. Acolo unde există voința să se facă reforme, UE și Parlamentul European va fi gata să acorde sprijin financiar”, a declarat președinta Delegației  Comisiei pentru Afaceri Externe, Laima Andrikienė, în contextul vizitei.

În cadrul întrevederilor cu autoritățile din R. Moldova, au fost discutate și unele subiecte controversate cum ar fi noua lege electorala, reforma mass-media, reforma justiției, ancheta în cazul fraudei bancare. „Acestea sunt foarte importante nu doar pentru noi, dar și pentru cetățenii R. Moldova”, susține Laima Andrikienė.

O delegație din 14 membri ai Parlamentului European se află în R. Moldova în perioada 3−6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE − R. Moldova, dar și utilizarea sprijinului financiar oferit de UE. Membrii delegației se vor întâlni cu membrii guvernului, președinții comisiilor parlamentare relevante, reprezentanții opoziției, dar și cu societatea civilă, pentru a discuta despre progresele înregistrate în realizarea reformelor, în special cele legate de statul de drept, buna guvernare, sectorul judiciar, mass-media, precum și evaluarea modului în care lupta împotriva corupției poate fi promovată și mai eficient prin cu ajutorul sprijinului financiar oferit de UE.

 

Foto: gov.md