Pavel Filip a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele  Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

Premierul a salutat venirea acestor importanți investitori pe piața financiar-bancară din Moldova și i-a asigurat de toată deschiderea Guvernului.

”Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova prin preluarea în comun cu BERD a pachetului de acțiuni la Victoribank este inclusiv rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori”, a spus Pavel Filip.

Referindu-se la progresele din sectorul bancar, premierul a precizat că în anii 2016-2017 s-a  făcut ordine în sistem, au fost consolidate atribuțiile Băncii Naționale în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor, fiind asigurată transparența și calitatea acționarilor și transpuse standarde și practici internaționale în legislația națională.

Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoștință conducerii BERD pentru suportul constant acord în realizarea diferitor proiecte în Republica Moldova, precizând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe.

Acum de această activitate se ocupă ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici.

Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Guvern în ultima perioadă pentru ameliorarea mediului de afaceri. Astfel, a fost redus numărul instituțiilor cu funcții de control, a actelor permisive, în plus acestea sunt acordate prin ghișeul unic.

Reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania au reafirmat angajamentul de a face investiții  în economia națională. O dovadă în acest sens este și participarea ”Victoriabank” la realizarea programului de stat ”Prima casă”.

Pavel Filip a accentuat că demararea proiectelor naționale, cum ar fi ”Prima Casă” și ”Drumuri bune pentru Moldova”, a devenit posibilă datorită acțiunilor întreprinse de Guvern, care au permis creșterea veniturilor la buget.

Anul trecut acestea s-au majorat cu 18%, față de 2016, iar în primul trimestru al anului curent încasările au crescut cu 20%, față de 2017. Premierul a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională.

La 15 noiembrie 2017,  Banca Transilvania a obținut permisiunea Băncii Naționale pentru dobândirea directă/indirectă a cotei substanțiale în mărime ce depășește 50% în capitalul social al Victoriabank.

Tranzacția de achiziționare a cotei de control în capitalul Victoriabank a fost realizată la 16 și 19 ianuarie 2018 în 2 etape, prin achiziționarea cotei de 39.2% de la fostul acționar al băncii și prin preluarea controlului, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, asupra actualului acționar al băncii VB Investment Holding B.V. (Marea Britanie).

În prezent, Banca Transilvania deține împreună cu BERD 66.77% din capitalul social al Victoriabank.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.