Doi agenți de patrulare, trimiși în judecată pentru maltratarea unui conducător auto

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi inspectori de patrulare vor compărea pe banca acuzaților pentru tratament inuman și degradant, cu cauzarea vătămărilor corporale medii, comise asupra unui conducător auto care a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Procuratura a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza penală de învinuire a polițiștilor în judecată.

Incidentul a avut loc în seara zilei de 26 februarie 2017, în preajma satului Câmpul Drept din raionul Leova. Polițiștii de patrulare, care tocmai se deplasau prin acea regiune, au oprit lângă un VAZ, care staționa pe marginea carosabilului și i-au cerut conducătorului auto să treacă testul la alcoolemie. La refuzul șoferului, polițiștii au decis să-l pedepsească, chiar dacă bărbatul nu opunea rezistență.

Astfel, pentru a-i demonstra supremația și a-i umili demnitatea, agenții de patrulare l-au îmbrâncit și forțat să urce în mașina poliției, unde i-au răsucit victimei degetele și mâinile, după care i-au aplicat, cu pistolul din dotare, lovituri în regiunea spatelui, l-au stropit cu gaz lacrimogen și transportat la Inspectoratul de poliție din Leova.

Prin acțiunile ilegale ale polițiștilor, victimei i-au fost cauzate vătămări corporale de gravitate medie. Dacă vor fi găsiți vinovați, agenții de patrularei riscă de la 3 la 8 ani închisoare sau amendă în mărime de la 1.350 la 1.600 de unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Potrivit statisticilor, în anul 2017 procurorii au examinat 639 de sesizări despre rele tratamente.

Din totalul celor 639 de procese penale, 418 au fost inițiate în baza plângerilor depuse de cetățeni, iar în 221 de cazuri investigațiile au fost demarate la inițiativa procurorilor, în baza informațiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de medicină legală sau secțiile de internare ale spitalelor, precum și din publicațiile mass-media.

În rezultatul examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 dosare pentru acte de violență săvârșite asupra militarilor, 10 cauze pentru pretinse acțiuni de tortură, iar restul – 85 de dosare, pentru tratamente inumane și degradante.

În majoritatea cazurilor au fost reclamate acțiunile de tortură sau alte rele tratamente, comise de polițiști, și anume:

  • ofițeri de investigații – 20;
  • polițiști ai Inspectoratului Național de Patrulare – 20;
  • carabinieri, polițiști de frontieră – 16;
  • colaboratori ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) – 9;
  • militari – 8;
  • reprezentanți ai corpului didactic – 7;
  • lucrători medicali – 4;
  • alte persoane cu funcții de răspundere, publice sau cu demnitate publică – 3;
  • ofițeri de urmărire penală – 1;
  • alte persoane care activează cu titlul oficial (angajați ai agențiilor de pază, gărzilor populare) – 15.

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...