În prezent, peste 95% din traficul comunicaţiilor internaţionale circulă prin cabluri submarine cu fibră optică.

Prin urmare, este lesne de imaginat ce s-ar putea întâmpla odată distrusă această enormă reţea intercontinentală. Un detaliu: zilnic, prin aceste cabluri – deţinute majoritatea de companii private, de giganţi precum Google sau Microsoft - au loc tranzacţii fianciare de 10 trilioane de dolari, potrivit Business Insider.

„Marina rusă, în special segmentul submarinelor, desfăşoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980”, a subliniat recent oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

În privinţa informaţiilor militare, tăierea unui asemenea cablu ar fi o lovitură strategică letală: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon şi trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă.

Comandantul Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Rusia „îşi face temele şi, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a afirmat Michael Kofman, expert în armata rusă al organizaţiei CNA Corp.

Însă nu flota militară a Rusiei reprezintă principala ameninţare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, spun oficialii NATO, conform CBS News.

Sub aparenţa unor activităţi ştiinţifice neutre sau a misiunilor de salvare, navele şi dronele submarine ale Rusiei derulează şi alt soi de activităţi.

Un exemplu este nava rusească de cercetări submarine Yantar. Nimic din estetica modestă a acestui vas de oceanografie nu trădează reputaţia pe care o are în lumea serviciilor secrete. Yantar este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei.

Recent, Yantar a participat la operaţiunile de căutare a epavei submarinului argentinian ARA San Juan, conducând cercetările.

Chiar publicaţia oficială a Dumei de Stat, Parlamentskaya Gazeta, glorifica într-un articol de anul trecut echipamentele de pe navă capabile să se „conecteze la cabluri de comunicare supersecrete”, subliniind că Yantar avusese în 2015 o misiune de colectare de informaţii legate de senzori militari subacvatici din aperele teritoriale ale SUA, în Kings Bay, statul Georgia.