(video) Elevii creează trailere de film pentru fiecare roman citit. Cum o profesoară din România încurajează lectura cărților la școală

profesoara focsani
Foto: pressone.ro

În loc de rezumate plictisitoare și teste standart, o profesoară de la Focșani le propune elevilor să facă traileruri pentru romanele studiate. Ideea, născută la o lecție de limba română, a devenit un concurs popular care ajunge la a treia ediție.

Carmen Ion predă limba și literatura română la Focșani de aproximativ 25 de ani. Anul acesta, ceea ce ea pornise din joacă, cu o clasă căreia îi era dirigintă, a devenit un festival-concurs în care sunt implicați copii din tot județul Vrancea.

Datorită ideii lui Carmen, elevii liceului pedagogic „Spiru Haret” sunt puși în situația să-și folosească abilitățile artistice nu doar în receptarea textului propriu-zis, dar și împărtășirea lui cu un public larg, aflat în fața ecranelor. Astfel, tinerii fac câte un trailer pentru romanele trecute la școală.

Deja au apărut mai multe versiuni ale cărților cum ar fi: „De veghe în lanul de secară”, al lui Salinger, „Romanul adolescentului miop”, de Eliade, „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, „Cărarea pierdută”, de Alain-Fournier și „Împăratul muștelor”, de William Golding.

„De departe, cel mai bine a ieșit un anume trailer, dacă nu mă înșel cel după Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare, pe care copiii l-au făcut direct în engleză”, povestește Carmen.

„Evident că au fost recompensați cu note și s-a dus vorba în liceu. În anul următor, a venit la mine un elev din altă clasă: Vrem și noi, vrem și noi! Și asta era pe la finalul anului școlar, și atunci am spus − Ok, în toamnă lansăm un concurs în cadrul liceului.”, spune profesoara.

De la o inițiativă apărută la o lecție cu clasa a noua, ideea creării trailerelor s-a transformat într-un concurs. În acest an, „Boovie” a ajuns la cea de-a treia ediție și își așteaptă cu drag participanții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente