Eduard Rudenco spune că dosarul Anei Ursachi a fost reluat ilegal, fiind încălcată legislaţia în vigoare.

„Cauza penală care a fost reluată pe numele Anei Ursachi  este, în esenţă, falsă. Acest dosar a fost reluat de o persoană care nu are competenţă, procurorul general. Conforma legislaţiei penale, pornirea sau reluarea cauzei penale poate fi făcută doar de judecător.  Procurorul a emis o ordonanţă după care această cauză penală a fost reluată. Ceea ce este absolut ilegal. Mai mult, urmărirea penală nu poate fi reluată după expirarea termenului de prescripţie”, a explicat apărătorul.

„Sunt încălcări extrem de grave. Pe parcursul examinării ordonanţei, acuzatorul şi instanţa au făcut tot posibilul ca avocaţilor aleşi de Ana Ursachi să fie înlăturaţi. Şi în rezultat, la ultima şedinţă avocaţii au fost înlăturaţi şi nu au fost prezenţi în cadrul şedinţei. Ei au încercat ca la şedinţă să fie un avocat ales de către stat. Avocatul a făcut cunoştinţă cu materialele în cinci minute. Tot la această şedinţă, a fost emis mandat de arestare absolut ilegal”, a adăugat Eduard Rudenco.

Totodată, Eduard Rudenco a menţionat că în timpul şedinţelor de judecată avocaţii Anei Ursachi au prezentat probe care au demonstrat nevinovăţia acesteia.

În context, Ana Ursachi a făcut un apel către Uniunea Avocaţilor, îndemnând apărătorii din RM să ia atitudine faţă de situaţia din domeniu
„Asemenea situaţii nu pot fi tolerate. În aşa condiţii, nu o să mai rămână avocaţi”, a spus Ana Ursachi.

„Regimul face tot posibilul ca cei care spun adevărul să fie pedepsiţi  prin metode care nu sunt prevăzute de lege, iar avocaţii care apără interesele acestor persoane la fel sunt pedepsite. E clar cine a capturat această ţară”, a punctat Eduard Rudenco.

Precizăm că la sfârşitul lui martie curent, pe numele avocatei Ana Ursachi a fost emis mandat de arestare. Decizia vine la mai bine de un, de când procurorul de caz a depus un demers în acest sens.