Șeful diplomației nipone se va deplasa la Seul înainte de summitul intercoreean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul nipon al afacerilor externe Taro Kono se va deplasa săptămâna viitoare la Seul, unde va avea o întrevedere cu președintele sud-coreean Moon Jae In, înainte de summitul intercoreean programat să aibă loc mai târziu luna aceasta, informează marți agenția de presă Kyodo, citând surse din cadrul guvernului nipon, potrivit dpa.

Kono îi va solicita lui Moon să aducă în discuţie, în timpul summitului pe care îl va avea la 27 aprilie cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, problema cetăţenilor japonezi răpiţi de Coreea de Nord în urmă cu decenii, precizează Kyodo.

Japonia, care a fost dată la o parte de la negocierile intercoreene, a decis se pare să ceară ajutor de la Moon pentru a soluţiona problema răpirilor.

Potrivit informaţiilor oficiale ale Japoniei, 17 cetăţeni niponi au fost răpiţi de agenţi nord-coreeni între anii 1970-1980.

În 2002, când premierul nipon Junichiro Koizumi a avut o întrevedere, la Phenian, cu liderul de atunci al Coreei de Nord, Kim Jong Il, acesta din urmă a recunoscut că cetăţeni japonezi au fost răpiţi de agenţi nord-coreeni şi şi-a cerut scuze. Cinci dintre cei 17 japonezi au fost restituiţi Japoniei după mai mult de 20 de ani.

În timpul vizitei sale la Seul săptămâna viitoare, Kono ar dori de asemenea să aibă o întrevedere cu omologul său Kang Kyung Wha, în scopul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, care s-au deteriorat din cauza obligării de către armata niponă a unor femei coreene să lucreze ca sclave sexuale (femei de reconfortare) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un purtător de cuvânt al ministrului de externe al Japoniei a refuzat să confirme această agendă, subliniind că „nimic nu a fost încă decis”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...