Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șase presupuși asasini ai lui…

Șase presupuși asasini ai lui Plahotniuc, condamnați la ani grei de închisoare

Firma „Finpar Invest”, controlată de Plahotniuc, a înstrăinat Global Business Center, la scurt timp după ce anexele raportului Kroll 2 a ajuns la Procuratura Anticorupție

Șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost condamnați de prima instanță la ani grei de închisoare. Sențința a fost citită la 2 aprilie de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu câteva zile mai devreme ca să expire termenul maxim, de un an, în care bănuiții puteau fi ținuți în arest preventiv.  Vicepreşedintele Fondului Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport (IFAVIS), Valeriu Zabolotnîi, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis. Alte cinci persoane au primit pedepse de la 3 la 11 ani de detenție. 

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Ana Botez, a precizat pentru ZdG că sentința a fost citită în ședință publică, că cinci inculpați au primit pedepse de la 3 la 11 ani de închisoare, iar organizatorul tentativei de asasinare s-a ales cu 20 de ani de închisoare. Aceasta a precizat că nu poate spune numele celor condamnați pe motiv că hotărârea nu este una definitivă. Până la acest moment, susține purtătoarea de cuvânt PCCOCS, procurorul pe caz, Tatiana Vidrașcu, nu a contestat decizia la instanța de apel.

Portalul newsmaker.md scrie că ședința de ieri, 2 aprilie, a început la ora 17.50, iar judecătorii s-au retras în camera de deliberare imediat ce inculpatului Stepan Chirov i-a fost oferit dreptul la ultimul cuvânt. După mai bine de șase ore de așteptare, aproape de miezul nopții, judecătorii au citit sentința pe numele celor șase persoane acuzate de tentativa de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc. Valerian Zabolotnîi a primit cea mai aspră pedeapsă – 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, Stepan Chirov- 8 ani, Igor Melnic – 6 ani, Dmitri Șevcenco – 11 ani, Vasile Dragulea – 3 ani, Ivan Cojocaru – 5 ani, potrivit newsmaker.md.

Valerian Zabolotnîi, cel care, potrivit lui Iuri Parhomenco, ar fi comandat omorul lui Plahotniuc la cererea lui Grigore Caramalac

Un alt figurant în dosarul tentativei de omor a liderului PDM, Iuri Parhomenco, a fost condamnat la 28 februarie curent de prima instanță la cinci ani și patru  luni de detenție pentru ,,pregătirea omorului unei persoane, săvârșită de un grup criminal, cu premeditare, la comandă”, ,,procurarea, păstrarea ilegală a armelor şi muniţiilor, săvârșită de mai multe persoane” şi „organizarea migraţiei ilegale”.

Parhomenco a declarat în dosar că, din spusele lui Zabolotnîi, banii şi comanda de asasinare a liderului PDM ar fi venit de la Grigorii Caramalac (Bulgaru), care „are ură faţă de Plahotniuc Vladimir”.

Audiat în faza de urmărire penală în calitate de martor, Vladimir Plahotniuc a declarat că despre pregătirea asasinării sale a aflat la început de aprilie 2017, de la organele de drept, că nu-i cunoaşte pe cei reţinuţi pentru tentativa de omor asupra sa, iar despre Caramalac ar fi auzit „din mass-media” că este acuzat de organele de drept de comiterea mai multor infracţiuni, fiind anunţat în căutare.

Motivul săvârșirii unui atentat la viaţa sa, consideră Plahotniuc, „ar putea fi legat de activitatea sa prin care de multe ori a susţinut public acţiunile organelor de stat ce ţin de combaterea infracţionalităţii”.

Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că, în comun cu poliţiştii de la Chişinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova. Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova şi 9 în Ucraina. În aceeaşi zi, Inspectoratul General al Poliţiei a publicat imagini video cu 3 presupuşi organizatori ai tentativei de omor care vorbeau în public, în curtea unor blocuri, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Unul dintre ei le descria celorlalţi doi cum arată zona în care trebuia să aibă loc atacul, desenând, cu degetul în nisip, schema amplasării clădirii GBC.

Citiți și:

(doc) Mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc

(FOTO) Procurorii au prezentat schemele tentativei de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

Scenariu „de nisip” în tentativa de asasinare a lui Plahotniuc

(FOTO) Numele celor opt posibili killeri ai lui Plahotniuc