Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cahul a spus că solicitarea de amânare a şedinţei de judecată a fost înregistrată în cancelarie în această dimineaţă.

„Motivul amânării şedinţei de judecată este lipsa inculpatului, apărătorilor şi reprezentanţii părţii vătămate. Cererea de amânare a parvenit în jurul orei 11 de la avocatul inculpatului Ilan Şor. Acte confirmative nu au fost prezentate”, a precizat Olesea Goldur.

Pe de altă parte, procurorul anticorupţie Anatolie Ciuleacu a declarat că a aflat despre amânarea şedinţei abia în sala de judecată. 

Următoarea şedinţă a fost programată pentru data de 23 mai. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Cahul, această amânare pentru aproape două luni s-a impus deoarece judecătorii ar fi ocupaţi până atunci.

Precizăm că, pe 12 februarie, Curtea Supremă de Justiţie a scos dosarul Şor de la Curtea de Apel Chişinău şi l-a trimis spre examinare în instanţa de apel Cahul. Asta după ce preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, a cerut Curţii Supreme strămutarea cauzei.

În cererea sa către CSJ, Pleşca a invocat două motive: legătura de rudenie dintre o angajată a Curţii de Apel Chişinău şi unul dintre avocaţii lui Şor, precum şi imposibilitatea mai multor judecători de a examina dosarul. Ilan Şor a fost condamnat pentru spălare de bani, dar şi cauzare de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.

În prima instanţă, i s-au dat 7,5 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Şor se află însă în libertate şi acum. Asta pentru că pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentinţe definitive. Timp de jumătate de an, cauza penală a fost blocată în instanţa de fond, pentru că în această perioadă ar fi fost tradusă sentinţa. Procesul a durat atât de mult pentru că ar fi existat o criză de traducători.