'Cu mare tristeţe informăm publicul că dna Winnie Madikizela Mandela a decedat la spitalul Milkpark din Johannesburg, luni, 2 aprilie', a anunţat un purtător de cuvânt al familiei, Victor Dlamini, într-un comunicat.

'A decedat în urma unei îndelungate maladii, pentru care fusese spitalizată de mai multe ori de la începutul anului', a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că Winnie Mandela 'a încetat din viaţă în pace, în primele ore ale după-amiezii de luni, înconjurată de familie şi de cei dragi'.

Winnie Madikizela Mandela, 'una din cele mai mari figuri ale luptei împotriva apartheid-ului', şi-a 'sacrificat viaţa pentru libertatea Africii de Sud', a subliniat el.

Winnie Madikizela Mandela era fosta soţie a primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, cu care a fost căsătorită timp de 38 de ani, inclusiv în cei 27 petrecuţi de acesta în detenţie pe insula Robben.

Rămasă singură cu fetiţele cuplului şi în pofida intimidărilor şi a unor perioade petrecute în închisoare, Winnie Mandela devine una din figurile Congresului Naţional African (ANC), dar şi o figură controversată. Numită 'mama naţiunii', ea a încurajat recurgerea la violenţă în lupta antiapartheid.

În 1991, a fost găsită vinovată de răpirea unui tânăr militant şi condamnată la şase ani de închisoare, pedeapsă comutată ulterior într-o simplă amendă.

În 1998, Comisia Adevăr şi Reconciliere (TRC), însărcinată să judece crimele politice ale apartheidului, a declarat-o pe Winnie 'vinovată politic şi moral de imense încălcări ale drepturilor omului' comise de 'Mandela United Football Club' (MUFC), un grup de tineri care formau garda sa, cu metode foarte brutale.

Numită ministru adjunct al culturii după primele alegeri multirasiale în 1994, Winnie a fost demisă pentru insubordonare de guvernul soţului său, un an mai târziu. Cei doi au divorţat în 1996 şi nu s-au mai reconciliat până la moartea lui Nelson Mandela, în 2013.