Cei trei diplomații ruși declarați persona non-grata au părăsit Republica Moldova

Cei trei diplomați ruși declarați persona non-grata au părăsit Republica Moldova, au declarat reprezentanți ai Ambasadei ruse de la Chișinău pentru Ria Novosti.

“Angajații Ambasadei Rusiei în Moldova, care au avut la dispoziție șapte zile, au părăsit deja țara”, a declarat oficialul ambasadei.

Misiunea diplomatică nu a precizat când exact diplomații rușii au părăsit R. Moldova.

La 27 martie Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii au fost declaraţi persona non grata.

Aceștia erau obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Decizia autorităților Republicii Moldova a fost luată în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care a calificat atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.

De notat că la 30 martie trei diplomaţi moldoveni au fost fost declaraţi persona non grata în Rusia, ca răspuns la decizia Chișinăului de a expulza trei diplomați ruși, în scandalul Skripal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.