Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Gaura neagră din calea gazoductului…

Gaura neagră din calea gazoductului balcanic: Din 2009, „Tiraspoltransgaz” nu-și plătește datoriile la „Moldovagaz”

„Datoria istorică pentru gazele naturale” a regiunii transnistrene, în valoare de peste 6 miliarde de dolari, pe care „Gazprom” dorește să o transfere pe contul R. Moldova, rămâne o problemă actuală.

În ianuarie 2017, în timpul unei vizite oficiale la Moscova, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că datoria de peste 6 miliarde de dolari, acumulată de regiunea transnistreană, este „datoria comună a R. Moldova”.

Aceste declarații ale președintelui au stârnit nemulțumirea și nedumerirea autorităților de la Chișinău și a mai multor experți economici.

„Nu există o datorie de stat, așa cum invocă președintele. Este datoria unui agent economic, nu se referă la datoria R. Moldova. Este datoria „Moldovagaz”, care este companie-fiică a Gazpromului. Nu este vorba despre datoria de stat a R. Moldova. Datoria de șase miliarde nu are nicio legătură directă cu R. Moldova”,  a declarat atunci Gheorghe Bălan, viceprim-ministru pentru Reintegrare din acea perioadă.

Furnizorul principal de pe piața de gaze din regiunea transnistreană este SRL „Tiraspoltransgaz-Transnistria”. În baza unui decret semnat de liderul republicii moldovenești nistrene (rmn) din iulie 1993 „Privind înființarea Administrației regionale a conductelor de gaz” și a decretului semnat de conducerea rmn – „Tiraspoltransgaz” a devenit o entitate juridică independentă din cadrul Ministerului Industriei și al Energiei a regiunii transnistrene.

La 25 septembrie 1998, a fost emisă Hotărârea Consiliului Suprem al regiunii „cu privire la înființarea unei societăți pe acțiuni cu participarea întreprinderilor complexului de gaze din Transnistria”. Ca urmare, în baza deciziei adunării acționarilor, SA „Gazsnabtransit” a fost reorganizat. La 23 octombrie 1998, la Moscova, a fost semnat Memorandumul „Cu privire la înființarea societății pe acțiuni moldo-rusă a SA „Moldovagaz” cu participarea OAO „Gazprom”.
La data de 4 martie 2005, a fost semnat decretul liderului regiunii transnistrene „cu privire la retragerea rmn-ului din cadrul Întreprinderii „Moldovagaz”. În acest sens, a fost emis Ordinul din 24 martie 2005 „cu privire la înființarea SRL-ului Tiraspoltransgaz-Transnistria”. Fondatorul Societății este regiunea transnistreană.

Cât costă gazul în rmn?

Prețul gazului pentru Transnistria este același ca și pentru malul drept al Nistrului și este livrat în baza contractului SRL „Tiraspoltransgaz” cu SA „Moldovagaz”. Conform acestui acord, „Tiraspoltransgaz” trebuie să plătească regulat pentru gazele naturale consumate. Însă, ei nu fac acest lucru începând încă cu anul 2009.

Banii colectați pentru gazul consumat de regiunea transnistreană ajung într-un cont special și sunt folosiți pentru acoperirea deficitului din bugetul regiunii.

Ce înseamnă un cont special?

Conform unei legi votate, la 21 februarie 2017, banii „Tiraspoltransgaz-Tranisnistria” sunt păstrați/transferați pe un cont special deschis la banca centrală rmn.

Potrivit unui expert transnistrean independent care cunoaște despre datoriile regiunii transnistrene la gaz, dar care a dorit să rămână anonim, această situație este rezultatul unui acord între reprezentanții conducerii ruse și conducerea regiunii transnistrene. În același timp, datoria pentru gazele naturale a Transnistriei (aproximativ 6 miliarde de dolari) este pe seama „Tiraspoltransgaz”. „Începând cu anul 2012, procesul de recuperare a acestei datorii s-a intensificat”, susține expertul.

Alexei Dovban, analist pe piața gazelor naturale, afirmă că „în ultimul deceniu, Rusia a oferit sprijin economic regiunii separatiste prin furnizarea de gaze naturale prin conducta principală de gaz, concepută pentru a transporta această resursă de energie în țările balcanice. 400 km de conducte de gaz trec pe teritoriu transnistrean și de aceea autoritățile de la Chișinău nu pot controla folosirea nesancționată a gazului din aceste țevi. Veniturile obținute de persoanele fizice și juridice din regiune care vând acest gaz, sunt folosite de administrația locală din regiune”.

Am încercat să discutăm la acest subiect cu reprezentanții „Moldovagaz”, însă, aceștia au refuzat categoric.

Citiți aici: Datoria de stat față de Gazprom, o minciună: „Este declarația privată a cetățeanului Dodon”