Malala Yousafzai a revenit în Marea Britanie după o vizită de patru zile în Pakistanul natal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, s-a întors luni în Marea Britanie după o vizită-surpriză de patru zile în ţara natală, informează agenţia de presă pakistaneză APP.

În timpul vizitei în Pakistan, Malala, care în prezent este studentă la Oxford, s-a întâlnit cu premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi şi şi-a revăzut oraşul natal, Swat. În acelaşi timp, ea a făcut campanie pentru Fondul Malala, implicat în educarea tinerelor din Pakistan şi din alte ţări.

Militanta pentru drepturile omului acum în vârstă de 20 de ani a revenit în Pakistan joi dimineaţa însoţită de părinţii ei, la peste cinci ani după ce a plecat din ţară, în urma tentativei de asasinat comise împotriva sa de talibani în 2012. A fost prima sa întoarcere acasă după ce a fost împuşcată şi transportată în străinătate pentru tratament.

Vedeți și: Malala, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a revenit în Pakistan pentru prima dată din 2012

Ea a menţionat într-un interviu cu un post de ştiri particular că intenţionează să se întoarcă şi să rămână în Pakistan după terminarea studiilor. „Planul meu este să mă întorc în Pakistan, pentru că aceasta este ţara mea”, a declarat Malala. Tânăra militantă şi-a reiterat bucuria de a se afla în ţara sa natală şi şi-a reafirmat misiunea de a le asigura copiilor accesul la educaţie. „Vrem să ne preocupăm de educaţia copiilor şi să facem posibil ca toate fetele din Pakistan să primească o educaţie de nivel superior, să-şi poată îndeplini visele şi să devină parte a societăţii”, a spus ea.

Campania sa curajoasă pentru dreptul la educaţie al fetelor din Swat (nord-vestul Pakistanului) a fost recompensată cu mai multe distincţii globale, iar în 2014 a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru pace, la vârsta de 17 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...