Telefoane mobile, cartele, alcool şi droguri, introduse ilegal în penitenciarul din Lipcani. Fenomenul a ajuns în vizorul procurorilor

Procuratura raionului Briceni a iniţiat o cauză penală pe faptul transmiterii ilegale a obiectelor interzise persoanelor deţinute în penitenciarul nr.2 din Lipcani.

Procesul penal a fost iniţiat după ce, în cadrul percheziţiilor efectuate pe 14 martie, în mai multe ascunzişuri, dar şi asupra deţinuţilor penitenciarului au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte interzise.

Au fost depistate 34 de telefoane mobile, 10 cartele SIM, 15 acumulatoare şi 41 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 47 litri de băutură alcoolică ”basamac”, 16 seturi de cărţi de joc, 103 lei, modem WiFi – 2 bucăţi, 8 căşti pentru telefon mobil, 490 de fişe pentru ”poker”, 50 litri de materie primă pentru prepararea băuturii alcoolice ”braga”, 7 pacheţele cu substanţe susceptibile a fi stupefiante.

Obiectele nepermise au fost transmise deţinuţilor de la Lipcani în mod sistematic, iar procurorii au temeiuri de a bănui că acest lucru a fost posibil cu implicarea angajaţilor Penitenciarului nr.2 Lipcani.

În prezent, se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cazului, identificării persoanelor implicate şi tragerii lor la răspundere penală.

Pentru asemenea acţiuni, legislaţia prevede amendă de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Menţionăm că, recent, pentru acţiuni similare de transmitere a obiectelor interzise deţinuţilor din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.

În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu executare, după ce în decursul anului trecut a comis trei episoade de transmitere a obiectelor interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituţiei de detenţie, în care se aflau telefoane mobile şi droguri în proporţii mari.

În al doilea caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deţinut al penitenciarului un telefon mobil şi droguri, ascunse într-o cratiţă cu brânză.

De asemenea, procurorii au finalizat şi expediat în judecată o cauză penală de învinuire a unui deţinut al Penitenciarului din Lipcani, care pe 18 noiembrie 2017, a manifestat un comportament agresiv la cerinţa unui angajat al închisorii de a se linişti, aplicîndu-i unui gardian o lovitură cu pumnul în faţă. Pentru nesupunerea prin violenţă cerinţelor administraţiei, condamnatul riscă până la 5 ani închisoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.