Rios Montt şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii în bătălii judiciare privind acuzaţia de genocid formulată împotriva sa în legătură cu atrocităţile comise de trupele guatemaleze asupra poporului indigen maya ixil.

El a preluat conducerea ţării în 1982, după o lovitură de stat, fiind la rândul său debarcat de la putere, printr-o altă lovitură, 17 luni mai târziu. Perioada scurtă cât a deţinut funcţia supremă este considerată ca fiind cea mai sângeroasă din războiul civil de 36 de ani din Guatemala, soldat cu peste 200.000 de morţi.

Rios Montt a murit la ora 6 dimineaţa (12,00 GMT), duminică, la reşedinţa sa din Ciudad de Guatemala, unde se afla în arest la domiciliu, a mai arătat sursa menţionată.

"A murit acasă, cu iubirea familiei sale, cu conştiinţa sănătoasă, curată, înconjurat de multă dragoste", a precizat unul din avocaţii săi, Luis Rosales, pentru publicaţia Prensa Libre din Guatemala.

Potrivit agenţiei EFE, pe 10 mai 2013, generalul în rezervă Efrain Rios Montt a fost găsit vinovat de genocid şi crime contra umanităţii şi a fost condamnat la 80 de ani de închisoare, devenind astfel unul dintre primii înalţi conducători militari din America Latină pedepsiţi pentru acest tip de infracţiuni.

Totuşi, zece zile mai târziu, Curtea Constituţională, instanţa supremă din Guatemala, a anulat sentinţa, pentru erori în cadrul procesului, şi a ordonat rejudecarea cazului.