20:19:18 25.04.2024
Stiri

Țeapa dată de Hitler americanilor: au aflat de ea după aproape 40 de ani

Știri 01.04.2018 20:02 Vizualizări3175 Autor: Ziarul National
Țeapa dată de Hitler americanilor: au aflat de ea după aproape 40 de ani Sursa: playtech.ro


Cel de-al Doilea Război Mondial s-a dovedit a nu fi doar un război pentru resurse, teritorii și dominație. A fost și un război de informare și inteligență. Au existat operațiuni de inteligență și contra-inteligență, însă atât aliații cât și germanii aveau ceva absolut necesar pentru primele etape ale războiului.

Previziunile meteorologice au fost cruciale pentru germani și nu numai. Asta pentru că determina starea oricărei operațiuni navale. Datele meteorologice au fost importante, pentru că afectau planificarea militară a navelor și a convoaielor.

În anumite circumstanțe, a fost necesară vizibilitatea – pentru rachete și bombardamente – iar în altele, ascunderea. Rețeaua de stații meteorologice ale aliaților din America de Nord, Groenlanda și Islanda, stabilită în primii ani ai războiului, le-a permis o prognoză meteo mai bună decât cea pe care o aveau germanii. Naziștii erau în spatele aliaților la acest capitol.

Astfel, aveau nevoie de o modalitate de a colecta aceleași cantități de date. Dar pentru a face asta aveau nevoie de stații situate pe continentul nord-american. Oamenii de știință de la Siemens au creat o stație meteo automată, capabilă să transmită date la fiecare trei ore, prin unde radio.

Stația a fost numită Wetter-Funkgerät Land (WFL). 14 dintre aceste tehnologii au fost plasate în regiuni arctice și sub-arctice, inclusiv în Groenlanda aliaților. Au mai fost puse și în jurul mării Barents, iar două au fost destinate Americii de Nord. Din păcate pentru ei, pe teritoriul american a ajuns una singură.

Complotul secret de infiltrare a naziștilor în Canada de care nord-americanii habar n-au avut

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o încercare de a urmări mai bine modelele meteorologice din emisfera vestică, germanii au trimis un submarin spre Newfoundland. Au construit o stație meteorologică, care părea că aparține de serviciul meteorologic canadian. Serviciu inexistent la acea vreme.

WFL a folosit o serie de instrumente specializate. A fost echipată cu doi piloni care susțineau anemometrul care înregistra viteza și direcția vântului. Avea și un dispozitiv de telemetrie instalat care măsura datele automat și le trimitea printr-un transmițător.

Misiunea de instalare a stației pe teritoriul nord-american a început pe 18 septembrie 1943. În jurul perimetrului de construcție au fost soldați naziști înarmați, care s-au asigurat că nu le strică nimeni petrecerea. WFL a fost marcat cu un logo și un nume de companie inexistentă – serviciul meteorologic canadian.

Pentru o mai multă credibilitate, au aruncat în jurului ei mai multe pachete de țigări americane goale.

Nimeni nu și-a dat seama de asta timp de aproape 40 de ani, când Franz Selinger a descoperit-o în timp ce scria o carte despre stațiile naziste. Stația a fost descoperită în 1981, oferind în cele din urmă oamenilor dovezi ale singurei „invazii” ale naziștilor în America de Nord. Și a unei țepe de care americanii habar n-aveau.

Stația meteo nazistă a fost dezmembrată și dusă la Muzeul canadian de război din Ottawa, unde este expusă și astăzi.

Sursa: playtech.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md